Kodinturvavinkit
Murto
palo
Lähes joka neljäs suomalainen jättää kotinsa oman onnensa nojaan lähtiessään lomalle
Verisuren hälytyskeskus toimii 30 sekunnissa hälytyksen sattuessa.

Moni suomalainen lähtee kuluvalla viikolla juhannuksen viettoon mökille tai muualle pois kotoaan ja aloittaa samalla kesälomansa. Koti jää tyhjilleen, mutta silti moni jättää tekemättä mitään toimenpiteitä asuntomurron tai muiden vahinkojen ehkäisemiseksi, paljastaa kyselytutkimus.

Suomalaiset ovat eniten huolissaan asuntomurrosta kotiinsa lomamatkojen aikana, mutta silti lähes joka neljäs suomalainen ei tee mitään toimenpiteitä, kuten pyytää jotakuta keräämään postit tai katsomaan kodin perään, jättäessään kotinsa tyhjilleen, paljastaa turvayritys Verisuren kyselytutkimus.

 

– Kerrostaloasukkaat jättävät pientaloasukkaita useammin kodin oman onnensa nojaan. Kerrostaloasukkaat ajattelevat usein, että kun lähellä on paljon ihmisiä, se takaa oman kodin turvallisuuden, sanoo Verisuren toimitusjohtaja Sami Ranta.

 

Mielikuva on osittain väärä, sillä esimerkiksi kerrostalomurtojen osuus asuntomurroista on kasvanut. Poliisin tilastojen mukaan vuonna 2012 joka neljäs asuntomurto tehtiin kerrostaloon, kun viime vuonna niiden osuus oli jo lähes 40 prosenttia.

 

Suomalaiset huolettomampia kuin muut pohjoismaalaiset

 

Suomalaiset suhtautuvat huomattavasti huolettomammin kotinsa turvallisuuteen lomansa aikana kuin muissa pohjoismaissa. Ruotsalaisista vain 15 prosenttia ei tee mitään toimenpiteitä lähtiessään lomalle ja norjalaisista 13 prosenttia.

 

Yleisimmät toimenpiteet kotoa lähtiessä on pyytää jotakuta keräämään postit ja katsomaan kodin perään aika ajoin sekä jättää avaimet luotetulle henkilölle.

 

– Mielenkiintoista on huomata, että naiset pyytävät selvästi miehiä useammin esimerkiksi naapureita katsomaan kodin perään, sanoo Ranta.

 

Vain 14 prosentilla suomalaisista on kodissaan jonkinlainen murtohälytin ja noin puolet suomalaisista kokee, että heidän kotinsa on riittävän hyvin suojattu murtojen estämiseksi. Yli puolet, 66 prosenttia, suomalaisista puolestaan kokee varautuneensa riittävästi tulipalon varalle.

 

Vinkki: Tee nämä toimenpiteet ennen lomalle lähtöä

 

• Laita tarpeettomat sähkölaitteet kokonaan pois päältä, älä jätä niitä edes virransäästötilaan. Jos sinulla on kodin hälytysjärjestelmä, älä kuitenkaan katkaise virtaa järjestelmäsi keskusyksiköstä.

• Sulje veden kierto pääsulusta vuodon estämiseksi.

• Yleinen kulkureitti pientaloon on katseilta suojassa oleva takaovi. Murtovarkaat yrittävät usein sisään rikkomalla oven ikkunan. Pidä siis huoli, että myös takaovi on riittävästi suojattu ja ovessa on hyvät lukot.

Kodin hälytysjärjestelmä ehkäisee murtoja jo ennalta.

• Jos sinulla on Verisuren hälytysjärjestelmä, aseta loma-asetukset päälle Omilta Sivuiltasi. Näin hälytyskeskuspäivystäjämme tietävät, että hälytyksen sattuessa et ole kotona.

• Pyydä naapuria keräämään postit. Täysi postilaatikko on varkaille viesti siitä, että ketään ei ole kotona.

• Jos asut pientalossa, jätä pihalle puutarhavälineitä tai lasten leluja. Jätä myös verhot auki.

• Pyydä naapuria aika ajoin tarkistamaan piha ja kotisi oven edusta. Murtovarkaat usein tarkkailevat kohteita usein päiviä etukäteen tarkistaakseen, ovatko asukkaat lomalla. Varkaat asettavat esimerkiksi pienen esineen oven ja karmin väliin ja käyvät myöhemmin tarkastamassa, onko se pudonnut.

• Älä julista sosiaalisessa mediassa olevasi lomalla.

• Älä jätä mitään arvokasta esille ikkunan läheisyyteen, vaan sijoita arvotavarat kaappeihin.

Hälytyskeskukseen liitetyn murto-, palo- ja vuotohälytysjärjestelmän avulla apu saadaan hätätilanteessa nopeasti paikalle, vaikka et itse olisi kotona.

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Kodinturvavinkit
Murto
palo