Kodinturvavinkit
palo
tuotteet
Selvitys: Vain harvassa suomalaiskodissa on palovaroittimia vaatimusten mukaisesti
Suomalaisten kotien paloturvallisuus infografiikka

Suomalaiskoteihin tehty kodinturvakartoitus paljastaa, että joka kolmannessa kodissa ei toteudu pelastuslain vaatimukset kotien palovaroittimien määrästä. Palovaroittimia on myös asennettu väärin ja alkusammutusvälineitä puuttuu.

Viranomaisten määräyksen mukaan jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa tulisi olla riittävä määrä palovaroittimia asunnon kokoon nähden. Turvallisuusyritys Verisure vieraili yli 2 300 suomalaisessa kodissa ja selvityksen mukaan joka kolmannessa vieraillussa kodissa ei ollut palovaroittimia asetuksen mukaisesti jokaisessa kerroksessa vähintään yksi 60 neliötä kohti.

 

Palovaroitin olisi hyvä löytyä myös jokaisesta huoneesta, jossa nukutaan. Kodinturvakartoitus kuitenkin paljastaa, että enemmistöstä, noin 70 prosentista, kodeista puuttui palovaroittimia makuuhuoneista.

 

– On erittäin huolestuttavaa, että näin monessa kodissa varoittimia on liian vähän. Tulipalossa vaarallisinta ihmisille on savu. Riittävä määrä toimivia palovaroittimia havaitsee palon pienestäkin määrästä savua ja on halpa henkivakuutus, sanoo Verisuren toimitusjohtaja Sami Ranta.

Palovaroittimia asennetaan väärin

 

Kodinturvakartoituksessa tarkistettiin myös palovaroittimien toiminta ja sijainti. Joka viidennessä kodissa palovaroittimia oli sijoitettu väärin. Tyypillisempiä virheitä oli asentaa palovaroitin liian lähelle seinää tai esimerkiksi liian lähelle ilmanvaihtokanavaa.

 

– Palovaroitin tulisi sijoittaa kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä, jotta savu nousee varoittimeen esteettä, kertoo Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo.

Suunnitelma palon varalle puuttuu

Vierailluista kodeista 60 prosentissa ei oltu mietitty poistumissuunnitelmaa tai kokoontumispaikkaa tulipalon varalle. Lisäksi vain puolella kodeista oli alkusammutussuunnitelma, eli pohdittu, miten eri tulipalotilanteissa toimitaan.

 

– Hätätilanteessa monen ihmisen looginen ajattelukyky heikkenee. Siksi on tärkeää etukäteen tutustua sammutusvälineisiin ja opetella erityisesti lasten kanssa, miten tulipalotilanteessa toimitaan, Heinimo ohjeistaa.

 

Jokaisesta kodista tulisi löytyä jokin ensisammutusväline, mutta selvityksen mukaan joka viidennestä kodissa ei ollut minkäänlaista alkusammutusvälinettä. Yleisin sammutusväline on sammutuspeite, joka löytyi 80 prosentista kodeista. Palosammuttimia löytyi selvästi harvemmalta, vain 35 prosentilta kodeista.

Vinkit: Näin varaudut tulipaloon

 

  • Pidä huoli, että kodissasi on riittävästi palovaroittimia. Kodin jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreitin varrelle suositellaan palovaroitinta.
  • Testaa palovaroittimien toimivuus kuukausittain. Testaus tehdään painamalla varoittimessa olevaa testinappia.
  • Erityisesti monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaankytketyt palovaroittimet, jotka kaikki hälyttävät, kun yksikin varoitin havaitsee savua.dsd
  • Valvotut palohälytysjärjestelmät on liitetty hälytyskeskuksen valvontaan. Ne ilmoittavat savusta hälytyskeskuspäivystäjälle, joka todentaa palon ja välittää tiedon palokunnalle. Tästä on hyötyä erityisesti silloin, kun palo syttyy asukkaiden ollessa poissa kotoa.
  • Sijoita palovaroitin oikein. Palovaroitin kannattaa asentaa kattoon vähintään puolen metrin päähän nurkista. Huolehdi palovaroittimien paristojen vaihdosta.
  • Tutustu alkusammutusvälineisiin ja käy läpi poistumisreitit koko perheen kanssa. Huolehdi, ettei poistumisreiteillä tarvita avainta.

 

Katso myös videolta vinkit, miten tehdään kodin alkusammutus- ja pelastautumissuunnitelma.

Haluatko tietää, millainen on sinun kotisi turvallisuustilanne? Tee testi ja varaa maksuton Kodinturvakartoitus.

Kodinturvavinkit
palo
tuotteet