Kodinturvavinkit
Murto
palo
Turvabarometri: Joka neljäs suomalainen kokee kotonaan turvattomuutta – lue vinkit kodin turvallisuuden parantamiseen
Turvabarometri - kartta suomalaisten turvallisuudentunteesta

Verisuren tuoreen tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen kokee turvattomuutta omassa kodissaan ollessaan yksin. Lähes puolet selittää tunnetta yleisellä turvattomuuden tunteella ilman erityistä syytä, mutta noin joka kolmannella syynä on asuntomurron pelko. Myös sairauskohtauksen pelko ja tulipalon pelko aiheuttavat monille turvatonta oloa kotona. Kokosimme vinkit kodin turvallisuuden parantamiseen.

Varautumalla erilaisiin turvallisuusriskeihin voit parantaa kotisi turvallisuutta ja mielenrauhaasi. Tässä viisi vinkkiä:

 

  1. Ennaltaehkäise asuntomurto huolehtimalla, että kotisi on aina asutun näköinen. Voit hyödyntää ajastimia valojen sytyttämiseen ja sammuttamiseen, vaikka olisit itse poissa kotoa tai unten mailla. Tyhjennetty postilaatikko, kolatut lumet ja haravoitu piha sekä pihamaalla olevat lasten lelut viestivät kotiväen olevan paikalla – älä kuitenkaan jätä näkyville arvokkaita tavaroita.
  2. Vaikka kokisit asuinalueesi turvalliseksi, turvattomuuden tunne voi silti yllättää, kun olet yksin kotona. Pidä ovet ja ikkunat suljettuina ja lukossa, jos koet turvattomuutta kotona ollessasi. Ikkunoiden lähettyvillä ei kannata pitää näkyvillä arvotavaroita tai esimerkiksi lompakkoa ja auton avaimia, jotta ne eivät houkuttele pitkäkyntisiä.
  3. Harkitse kodin hälytysjärjestelmän asentamista. Hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat saavat murtovarkaan miettimään aikeitaan kahdesti ja usein vaihtamaan kohteeseen, jossa on pienempi kiinnijäämisriski. Jos varas päättäisi järjestelmästä huolimatta ryhtyä toimiin, nykyaikainen hälytysjärjestelmä havaitsee murron yrityksen jo ikkunoiden ja ovien tärinästä. Hälytysjärjestelmän sireeni kasvattaa varkaan painetta poistua asunnosta, ja varas tallentuu kamerailmaisinten ottamiin kuviin.
  4. Pelkäätkö kompuroivasi rappusissa? Onko pesuhuoneen lattia märkänä liukas? Kiinnitä huomiota loukkaantumisriskeihin. Lattialastan hankkiminen ja tukikahvan asentaminen kylpyhuoneeseen voivat pelastaa kaatumiselta. Kun kaatumisriski vähenee, hälvenee myös loukkaantumisen pelko. Yövalojen ja liukuesteiden asentaminen rappusiin ja muihin vaaran paikkoihin vähentää kompuroinnin mahdollisuutta.
  5. Huolehdi kodin paloturvallisuudesta. Palovaroitin on kodin tärkein turvallisuutta edistävä laite. Varoitin kannattaa asentaa jokaiseen huoneeseen ja jokaiseen kerrokseen. Jos palovaroittimet ovat sarjaankytkettyjä, ne hälyttävät kaikki samanaikaisesti, jos yksi niistä havaitsee savua. Näin tulipalon syttyessä eri kerroksessa tai huoneessa olevat ihmiset huomaavat palon nopeasti. Onko kodissasi rikkinäisiä sähkölaitteita? Vie ne ammattilaisen korjattaviksi, jotta ne eivät aiheuta tulipaloriskiä. Pienen tulipalon voi sammuttaa myös itse, jos siihen on välineet ja osaamista. Löytyyhän kodistasi sammutuspeite ja käsisammutin? Osaatko käyttää niitä?

 

Millaiseksi turvallisuus koetaan sinun alueellasi? Katso kartalta!

 

Turvabarometrin mukaan moni kokee turvattomuutta ollessaan yksin kotona, mutta mieltää silti asuinalueensa turvalliseksi. Kokosimme kartalle tutkimuksen tulokset turvattomuuden tunteesta yksin kotona ja kokemukset oman asuinalueen turvallisuudesta.

Turvabarometri - kartta suomalaisten turvallisuudentunteesta

 

Lue myös tiedote Verisuren turvabarometristä ja katso videolta suomalaisten tuntemuksia turvallisuudentunteesta: 

 

Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Kodinturvavinkit
Murto
palo