Totta vai tarua murtovarkauksista – päivitä tyypillisimmät luulot faktoilla
Verisure

Väite: Minulla on koira – eikö se riitä suojaamaan murroilta?

Kuinka hyvin tiedät kotisi turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä? Tutustu tyypillisimpiin murtovarkauksia koskeviin uskomuksiin ja päivitä luulosi faktatiedolla. Kouluttajamme Ilkka Mantere vastaa.

Fakta: Koira on usein ensimmäinen perheenjäsen, joka noteeraa kutsumattoman vieraan. Ammattimainen murtovaras ei kuitenkaan välttämättä säikähdä koiraa ja lemmikki ei myöskään pysty hälyttämään oikeaa apua paikalle. Hälytysjärjestelmään kuuluvan kamerailmaisimen avulla saadaan tarkempaa tietoa siitä, mitä on tapahtunut ja minkälaista apua pitää hälyttää paikalle.

 

Väite: En voi hankkia hälytysjärjestelmää, koska minulla on koira – sehän laukaisee hälytyksen hälytysjärjestelmän ollessa päällä.

 

Fakta: Voit hankkia kotiisi hälytysjärjestelmän, vaikka sinulla on lemmikkejä. Kamerailmaisimen herkkyyttä voidaan säätää niin, että se osaa havaita lemmikin liikkeet, eikä tee väärää hälytystä lemmikin liikkuessa kotona.

 

Väite: Asun kerrostalossa, en usko että tarvitsen hälytysjärjestelmää.

 

Fakta: Ammattimainen varas etsii helppoja murtokohteita. Asuinmuodolla on harvoin väliä, jos työrauha on muutoin taattu. Rappukäytävä saattaa päiväsaikaan olla rauhallinen, eikä toimintaan välttämättä kiinnitetä mitään huomiota, vaikka se havaittaisiinkin. Lisäksi monesti rappukäytäviin pääsee helposti vaikkapa varastetulla avaimella tai tekosyyn varjolla, vaikka ovi olisikin lukittu.

 

Väite: En juurikaan matkustele – tuskin kotiini murtaudutaan.

 

Fakta: Murtokohteen valintaan vaikuttaa aina se, millaista saalista varas luulee saavansa. Nykyään kysyttyjä ovat erilaiset helposti rahaksi muutettavat asiat, kuten älylaitteet, auton avaimet ja lompakot. Nämä on helppo ottaa mukaansa – myös silloin kun asukkaat ovat kotona. Suosittelemmekin hälytysjärjestelmän käyttöä myös yöaikaan.

 

Väite: Asun turvallisella asuinalueella, asuntomurron todennäköisyys on pieni.

 

Fakta: Harva tietää, että kotimurtoon voi vaikuttaa juuri alueen rauhallisuus. Ammattivarkaat etsivät helppoja kohteita. Usein rauhallinen alue tarjoaa työrauhaa myös varkaalle, ihmisten ollessa töissä ja koulussa.

 

Väite: Minulla on vakuutus, joka korvaa, jos kotiini murtauduttaisiin.

 

Fakta: Vakuutus on hyvä olla. Harvoin murron osuessa kohdalle kuitenkaan mietitään vain korvauksia, vaan päällimmäisenä mielessä on turvattomuuden tunne. On arvioitu, että asuntomurron kohteeksi joutuminen voi järkyttää yhtä paljon kuin väkivaltarikoksen uhriksi joutuminen. Siksi tärkeintä onkin murron ennaltaehkäisy.

 

Väite: Murtohälytysjärjestelmä on hankala käyttää.

 

Fakta: Hälytysjärjestelmässä on tärkeintä se, että käyttö on niin helppoa, että suojaus tulee kytkettyä päälle aina, kun koti jää tyhjilleen. Usein isona käyttäjäryhmänä ovat kouluikäiset lapset, jotka lähtevät viimeisenä kodista ja palaavat ensimmäisenä kotiin. Käyttö onnistuu tällöin Verisuren avaimenperätunnistimella. Verisuren kodinturvapalveluun sisältyy myös mahdollisuus käyttää järjestelmää etänä älypuhelinsovelluksella.

 

Väite: Hälytysjärjestelmä ennaltaehkäisee murtovarkauksia.

 

Fakta: Oviin ja ikkunoihin liimattavat kodin turvajärjestelmästä kertovat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta. Varkaille pelkkä tieto siitä, että koti on suojattu Verisuren kodinturvapalvelulla, tarkoittaa kiinnijäämisen riskiä. Tilastojemme mukaan Verisuren hälytysjärjestelmä ennaltaehkäisee murtoja lähes sata prosenttia. Lisäksi järjestelmällä voidaan tehdä tyhjillään oleva koti asutun näköiseksi, esimerkiksi etäohjaamalla tai ajastamalla valaistusta.

 

Väite: Ei hälytyslaitteisiin voi koskaan kunnolla luottaa, entä jos ilmenee jokin tekninen vika?

 

Fakta: Verisure ottaa tarkasti huomioon myös vian tai häiriön mahdollisuuden. Hälytysjärjestelmä käyttää tuplavarmennettua tiedonsiirtoa. Jos laajakaista ei toimi, yhteys toimii GSM-verkon avulla. Hälytysjärjestelmä ilmaisee aina, jos siinä ilmenee toimintahäiriötä. Näin voit luottaa sen toimintaan. Lisäksi toimintaketjussa on aina mukana tekniikan lisäksi turva-alan ammattilaiset, joilla on tarkat toimintaohjeet eri tilanteiden varalle.

 

Väite: Meillä on tiivis naapuriyhteisö – kyllä joku huomaisi ylimääräiset vieraat.

 

Fakta: Naapurit eivät vahdi kotiasi vuorokauden jokaisena tuntina, eivätkä he välttämättä pysty varmentamaan murtoa välittömästi. Myös ammattivarkaat huomioivat tämän ja toimivat hyvin huomaamattomasti. Siksi murtotilanteesta harvoin saadaan silminnäkijähavaintoa. Kuvavarmennuksen ja puhekeskuksen ansiosta hälytyksen tarkka syy pystytään selvittämään ripeästi ja paikalle voidaan hälyttää lisäapua heti.

 

Väite: Kodin hälytysjärjestelmä on todella kallis.

 

Fakta: Nykyaikainen tekniikka sekä hinnat takaavat sen, että kotien suojaaminen on kaikkien kotien saatavilla. Hälytysjärjestelmä on mahdollista saada kotiin matkapuhelimen hinnalla.

 

Haluatko tietää lisää miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?