2016-10-26

Joka neljäs asuntomurto tehdään öisin - Näin murto toteutetaan

Suurin todennäköisyys joutua asuntomurron kohteeksi on perjantaisin kello 12-15, paljastaa Poliisiammattikorkeakoulun tuore tilasto. Vaikka asuntomurroista suurin osa tehdään päivisin, joka neljännessä tapauksessa varas on iskenyt yöllä, jopa asukkaiden ollessa kotona.

 

Tänä vuonna tehdyistä yli 1800 asuntomurrosta lähes puolet on tehty päiväsaikaan asukkaiden ollessa usein töissä tai koulussa, kertoo Poliisin asuntomurtotilasto. Asuntomurtoja tehtaillaan erityisesti puolenpäivän ja kello kolmen välisenä aikana. Varkaat iskevät kuitenkin myös öisin: noin 25 prosenttia asuntomurroista tehdään yön hämärässä iltayhdeksän ja aamukuuden välillä.

 

– Murtovarkaat pyrkivät tekemään murrot silloin, kun ketään ei ole kotona, mutta on myös tapauksia, joissa väki on ollut nukkumassa huoneissaan, kertoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

 

Sisään etuovesta asukkaiden ollessa takapihalla

 

Ulkomaalaisryhmät iskevät asuntoihin usein röyhkeämmin. Asukkaat saattavat olla esimerkiksi takapihalla viettämässä aikaa, ja murtovarkaat menevät samaan aikaan etuovesta sisään. Yleisin kulkureitti pientaloon on kuitenkin katseilta suojassa oleva takaovi, joka on etuovea heikommin suojattu.

 

– Talon takana on usein ikkunallinen ovi, ja murtovaras yrittää sisään rikkomalla oven ikkunan, kertoo Verisuren hälytyskeskuksen osastopäällikkö Jarkko Tilli.

 

Pientaloa tarkkaillaan, kerrostalossa kokeillaan

 

Murrot jakaantuvat melko tasasaisesti eri viikonpäiville - lukuunottamatta yhtä päivää. Perjantaisin tehdään noin 20 prosenttia kaikista asuntomurroista. Murtovarkaat tarkkailevat pientalokohteita usein päiviä etukäteen tarkistaakseen, milloin asukkaat ovat poissa kotoa tai ovatko he lomalla.

 

– Varkaat asettavat esimerkiksi pienen esineen oven ja karmin väliin ja käyvät myöhemmin tarkastamassa, onko se pudonnut, Reen kuvailee yhtä murtovarkaiden taktiikkaa.

 

Kerrostaloasuntoihin saatetaan puolestaan yrittää murtautua kokeilemalla. Soitetaan ovikelloa ja jos kukaan ei avaa, tiirikoidaan ovi auki.

 

Olivat asukkaat kotona tai ei, murtovarkailla on tavoitteena kerätä vähin äänin arvokas ja helposti kannettava tavara mukaansa, kuten korut ja elektroniikka. He haluavat harvoin tehdä asukkaille pahaa ja yllätettyinä yrittävät usein paeta.

 

– Tämä on yksi syy, miksi Verisuren hälytysjärjestelmässä on puhekeskus, jolla saa puheyhteyden kohteeseen. Varkaan on vaikea jatkaa puuhiaan, kun hänelle kertoo hänen olevan nähtävänä ja kuultavana, Verisuren Tilli sanoo. 

 

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?


 

 

 

Ei kategorioita valittu

Kommentit
 1. TIMO VIKSTEDT
  murtovarkailla on uutisten mukaan laitteita, joilla he voivat sammuttaa hälytysjärjestelmän. Onko näin ja miten Verisure voi estää tämän?
  # 1
  keskiviikko, 26 lokakuuta at 17:46
 2. Pentti
  murtovarkailla on uutisten mukaan laitteita, joilla he voivat sammuttaa hälytysjärjestelmän. Onko näin ja miten Verisure voi estää tämän?

  Pyydän vastausta.
  # 2
  torstai, 27 lokakuuta at 08:30
 3. leila Koskinen
  Samaa tiedustelen kuten muutama muukin asiakas: eli murtovarkailla on uutisten mukaan laitteita (yammer), joilla he voivat sammuttaa hälytysjärjestelmän. Onko näin ja miten Verisure voi estää tämän.
  Dna:n mukaan kiinteää laajakaistaa ei saa asuinalueelleni, joten olen pelkän gsm-yhteyden varassa.

  terveisin Leila Koskinen
  # 3
  torstai, 27 lokakuuta at 10:24
 4. Verisure Oy
  Hei,
  Verisuren valvotut hälytysjärjestelmät on suojattu häirintälaitteiden varalle. EU vaatii, että uudet laitteet tunnistavat häirinnän. Kun valvontalaite huomaa häiriösignaalin, se tulkitsee häiriön murtoyritykseksi ja ilmoittaa siitä 24/7 toimivaan hälytyskeskukseemme. Paikalle lähetetään tarvittava apu. Verisurella on turvallisuusalan edistyksellisin teknologia yli 25 vuoden kokemuksella ja kehitämme teknologiaamme jatkuvasti, jotta vastaamme nykypäivän vaatimuksiin.
  # 4
  torstai, 27 lokakuuta at 15:58
 5. Risto Kahilahti
  Terve. Minulla oli ennen uusintaa avaimenperä lähetin, jolla sai kytkettyä ja poistettua kätevästi hälyn vaikka pihalta ja tarvittaessa esim. yö aikaan sen sai mukaan ja sillä saattoi tehdä SOS hälytyxen, jota nykyisellä kömpelöllä näppäimistöllä ja hitaalla ruusulla EI voi tehdä, ellei raahaa sitä mukanaan makkariin- kehitystä eteen ei taaksepäin siis ehdottaisin. Ai että taas se puhelin - no joo - ensin on oltava puhelin auki kokoyön ja pihallakin alat ensin näppäillä ikonia ja odottelet yhteyttä jne jne..... kauhean kätevää tosiaan verrattuna avaimenperään :-(
  # 5
  torstai, 27 lokakuuta at 21:43
 6. Verisure Oy
  Hei Risto!

  Olemme kehittäneet tuotteitamme ja ottaneet tarjontaamme erillisen turvapainikkeen. Sillä voi aktivoida hälytysjärjestelmäsi SOS-toiminnon helposti tai kytkeä osasuojauksen päälle yhdellä napin painalluksella.

  Lue lisää täältä: https://www.verisure.fi/sos (turvapainikkeesta sivun alaosassa). Tästä voit katsoa videolta, miten turvapainike ja osasuojaus toimii: http://bit.ly/2eWo5EW.

  Jos haluat lisätietoa, voit myös olla yhteydessä asiakaspalveluumme: 010 217 9195.
  # 6
  perjantai, 28 lokakuuta at 09:27
Kirjoita kommentti
Kirjoita kommentti
Verisure tarjoaa kodinturvaa. Hälytyskeskuksemme valvoo kotiasi murroilta, paloilta ja vesivahingoilta ympäri vuorokauden. Kaikkiin hälytysjärjestelmimme kuulu ympärivuorokautinen hälytyskeskuvalvonta. Hälytyksen sattuessa toimimme 30 sekunnissa ja varmistamme oikeat toimenpiteet kameroiden kuvien sekä ainutlaatuisen puhekeskuksen ääniyhteyden avulla.

 

Tämä on Verisure Suomen virallinen blogi.