Kodinturvavinkit
Murto
palo
Suojaudu murroilta myös joulunaikaan
Verisuren hälytyskeskus toimii 30 sekunnissa hälytyksen sattuessa.

Vaikka kodeissa hiljennytään joulunviettoon, asuntomurtoja tehdään myös lomasesonkien aikana. Poliisin tilastojen mukaan esimerkiksi vuonna 2016 asuntomurtoja tehtiin jouluviikolla noin seitsemänkymmentä. Tutustu, kuinka voit huolehtia kotisi perusteellisesta suojauksesta myös loma-aikoina.

Näin voit suojautua murtovarkailta

 

1. Pidä lomalle lähtiessä asunto asutun näköisenä. Pyydä naapuria kolaamaan lumet oven edustalta ja käytä liiketunnistimella varustettuja ulkovaloja ja ajastettuja sisävaloja. Sisävalot voi ajastaa helposti esimerkiksi Verisuren älypistorasioilla, joita voi ohjata mobiilisovelluksen avulla.

 

2. Toisin kuin yleisesti luullaan, murtoja tehdään myös kerrostaloasuntoihin. Varkaat sujahtavat lukitusta alaovesta sisään esimerkiksi asukkaan perässä tai selvittävät ovikoodin. Kotiasi suojaat parhaiten hankkimalla ammattimaisesti valvotun murtohälytysjärjestelmän, esimerkiksi Verisurelta. Sen ansiosta oman hälytyskeskuksen henkilökunta valvoo kotiasi ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

 

3. Varmista mielenrauha myös lomalla. Verisuren palveluun kuuluu myös lisävahinkojen ehkäisy. Jos esimerkiksi kotisi ovi tai lukko vahingoittuu murtoyrityksessä sinun poissa ollessasi, voi Verisuren hälytyskeskus lähettää puolestasi lukkoliikkeen korjaamaan vahingot. Näin sinä voit jatkaa lomaasi tietäen, että kotonasi kaikki on kunnossa palattuasi.

 

4. Käytä ulko-ovissa takalukittavaa lukkoa. Turvalukko kerrostalon ovessa antaa lisäsuojaa, sillä sen murtaminen aiheuttaa niin paljon ääntä, että varas valitsee mieluummin helpomman kohteen.

 

5. Kodin hälytysjärjestelmä ennaltaehkäisee murtoja. Varas menee mieluummin asuntoon, jossa ei ole tunnetusta hälytysjärjestelmästä varoittavia tarroja. Murtohälytin lyhentää varkaan toiminta-aikaa ja älykkäimmät järjestelmät myös kuvaavat tunkeutujan, ja hälytyskeskuspäivystäjä voi ottaa suoran puheyhteyden kotiin.

 

6. Älä julista sosiaalisessa mediassa olevasi kaksi viikkoa lomalla – etenkin, jos osoitetietosi ovat julkisesti saatavilla. Lisäksi kannattaa miettiä, haluatko aina jakaa paikkatietoa päivityksesi mukana. Pidä yksityisyysasetukset sellaisina, etteivät ulkopuoliset tiedä missä liikut.

 

7. Valokuvaa ja luetteloi kotona säilyttämäsi arvo-omaisuus, jotta se olisi murron sattuessa mahdollista saada takaisin. Suuriakin saaliita on saatu palautettua, kun asuntovarkaat ovat jääneet kiinni esimerkiksi satamassa tai kun heille on tehty kotietsintä.

 

8. Varmista, että valitsemaasi hälytysjärjestelmään kuuluu mobiilisovellus, joka muistuttaa hälytysjärjestelmän kytkemisestä päälle tai josta voi tarkistaa, onko elektroninen ovilukko auki vai kiinni. Etäohjauksella voit myös kytkeä tai ajastaa valot tiettyyn vuorokauden aikaan päälle, jolloin kotisi on asutun näköinen kaikille ulkopuolisille silmille.

 

Lähde: www.poliisi.fi, Verisure Oy

Lue myös muistilista, miten huolehdit paloturvallisuudesta joulunaikaan.

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

TEE TESTI

Kodinturvavinkit
Murto
palo