Kodinturvavinkit
Murto
palo
Voiko kerrostaloasumisen riskeiltä suojautua?
Verisuren hälytyskeskus toimii 30 sekunnissa hälytyksen sattuessa.

Toisin kuin usein luullaan, myös kerrostaloasuminen sisältää turvallisuusriskejä. Lue, mitä asioita kerrostaloasumisessa on hyvä ottaa huomioon.

 
 
 
 
 

 

– Kerrostaloasuminen luo helposti mielikuvan, että kun lähellä on paljon ihmisiä, olisi se jotenkin turvallisempaa – syntyy kollektiivinen turvallisuuden tunne. Siksi emme ehkä tule ajatelleeksi, miten voisimme kuitenkin parantaa omaa ja yhteistä turvallisuuttamme kerrostalossa, kertoo osastopäällikkö Kim Tenlenius Verisurelta.

 

Paloturvallisuuden tulee kattaa koko kerrostalo

 

Kerrostaloasumisessa palon riski kertautuu asukkaiden määrällä, kun taas esimerkiksi omakotitalossa oma tarkkuus ja huolenpito ennaltaehkäisevät paloja. Kerrostalossa kuka tahansa naapuri voi huolimattomuudellaan aiheuttaa vaaran, siksi toimivat palovaroittimet ovat huomattavan merkittävässä roolissa.

 

Kaikissa uusissa ja saneeratuissa kerrostaloissa on oltava sähköverkosta varmennetut palovaroittimet. Vanhemmissakin rakennuksissa on lakisääteisesti oltava palovaroittimet. Palovaroittimet pelastavat ihmishenkiä herättämällä nukkuvat asukkaat ja usein naapuritkin. Lakisääteisten palovaroittimien lisäksi kannattaa varmistaa myös valvottu paloturva.

 

– Verisuren valvomilla älykkäillä palovaroittimilla saadaan tieto savunmuodostumisesta myös, kun ei itse olla kotona. Kameraliikeilmaisimien avulla voidaan varmentaa asia paljon ennen kuin kukaan ulkopuolinen ehtii nuuskimaan postiluukusta, että palaako siellä, Kim Tenlenius muistuttaa.

 

– Varmennus säästää myös kerrostaloissa kriittisiä sekunteja, kun apu kutsutaan paikalle nopeasti. Erityisen tärkeää varmennus on, jos kotona on lemmikkejä yksin, Tenlenius lisää.

 

Kadoksissa olevat avaimet lisäävät murtoriskiä

 

Tilastojen mukaan kerrostaloasuntoihin murtaudutaan yhtä lailla kuten omakotitaloihinkin ja murrot ovat vähintään yhtä hyvin organisoituja. Tämän vuoksi normaalin käyttölukon takalukitus tulee olla käytössä ja lisäksi on hyvä hankkia erillinen varmuuslukko.

 

– Ero omakotiasumiseen on se, että kerrostaloissa taloyhtiöillä on lukematon määrä avaimia yhteisiin tiloihin, yleisavaimista puhumattakaan. Asukkaat eivät tiedä, missä avaimia säilytetään ja kuinka paljon niitä on joutunut kadoksiin vuosien saatossa. Jokainen kadonnut avain on riski sille, että asiattomat pääsevät rappukäytäviin ja yleisiin tiloihin taloyhtiössä, muistuttaa Tenlenius.

 

Pääsy rappukäytävään ei tänä päivänä ole useinkaan vaikeaa. Ovisummereiden koodeja annetaan talossa vieraileville tahoille ja samalla ovenavauksella saattaa päästä sisään kutsumattomiakin vieraita. Kurkistus postiluukusta sisään voi paljastaa asukkaiden lomailevan ja ulkoa tarkkaileva näkee yhdellä silmäyksellä usean kodin viikkorytmit.

 

Koti kannattaakin pitää asutunnäköisenä ja -kuuloisena myös asukkaiden ollessa poissa tai lomalla. Älypistorasialla voi etäohjata ja ajastaa kodin valaistusta tai kytkeä esimerkiksi radion päälle. Kaikkein varmimmin kotia suojaa ammatilaisten asentama ja valvoma hälytinjärjestelmä, josta on kerrottu näyttävin tarroin kodin ulkopuolella.

 

Vuotovahti ennaltaehkäisee vesivahinkoja

 

Kerrostalon vesivahingot harvoin rajoittuvat vain yhteen asuntoon – yleensä vähintään alakerran asunnot ovat sijaiskärsijöitä, kun vesi valuu kerrosten rakenteissa alaspäin. Kotivakuutukset korvaavat vaurioita, mutta korjaukset ovat usein pitkiä ja kalliita. Pitkään jatkunut pienikin vuoto saattaa aiheuttaa suurta harmia myös lähinaapureille.

 

– Taloyhtiökohtaisesti vuotoja pystyisi ennaltaehkäisemään niin, että useimmissa huoneistoissa olisi valvottu vuotovahti eri vuotoriskipaikoissa – kuten allaskaappien takana sekä pesu- ja astiapesukoneen lähettyvillä. Näin mahdollinen vuoto voitaisiin havaita ajoissa, jolloin koko taloyhtiön vahinkokulut olisivat merkittävästi pienemmät, Kim Tenlenius kertoo.

 

Turvapainike on paras turva hätätilanteessa

 

Nykypäivänä monikaan ei tunne kaikkia naapureitaan, eikä siksikään uskalla puuttua uhkaavalta kuulostaviin tilanteisiin. Todellisen vaaran uhatessa, esimerkiksi sairaskohtauksen aikana, avun huutaminen tai pääsy puhelimen luo voi olla vaikeaa tai lähes mahdotonta.

 

– Oikein asennetuilla turvapainikkeilla ja puhekeskuksella saadaan kaikenikäisille kerrostaloasujille turvaa omassa kodissaan, ja varmistetaan avunsaanti paikalle tarvittaessa, Tenlenius muistuttaa.

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

 

 

 

 

 
 
Kodinturvavinkit
Murto
palo