Kodinturvavinkit
Murto
palo
Odottiko mökillä ikävä yllätys? Tässä vinkit mökin suojaamiseen murroilta
Verisuren hälytyskeskus toimii 30 sekunnissa hälytyksen sattuessa.

Moni kohtaa keväällä kesämökille palatessaan ikävän yllätyksen. Murtovarkaat ovat tunkeutuneet talven aikana tyhjillään olevaan vapaa-ajan asuntoon. Mökkimurrot jäävät usein selvittämättä, kun teko huomataan jopa kuukausien päästä tapahtuneesta.

Tilastokeskuksen mukaan murtoja vapaa-ajan asuntoihin tehtiin viime vuonna koko maassa 1220. Tilastoissa näkyy murtopiikki erityisesti keväisin. Osaltaan piikkiä selittää se, että talven aikana tehdyt murrot paljastuvat usein vasta kevään korvilla ihmisten palatessa mökeillensä. Esimerkiksi viime vuonna kesämökkimurtoja tuli ilmi huhti-kesäkuussa yli kaksi kertaa enemmän verrattuna alkuvuoteen.

 

Mökiltä varastetaan usein kaikki rahaksi muutettava. Murrossa on kuitenkin harvoin kyse vain omaisuuden menettämisestä, vaan myös oman koskemattomuuden loukkaamisesta, mikä saattaa järkyttää hyvinkin voimakkaasti.

 

Mökkimurrot jäävät usein selvittämättä, kun teko huomataan jopa kuukausien päästä tapahtumasta. Murron ehkäisemiseksi mökiltä olisi hyvä viedä kaikki arvokas tavara pois silloin, kun siellä ei vietä aikaa. Lisäksi mökille jäävä omaisuus on hyvä merkitä tunnisteella. Näin varastettu tavara on helpompi myöhemmin jäljittää ja palauttaa oikeille omistajilleen.

 

Hälytysjärjestelmiä yhä enemmän myös kesämökeille

 

Kesämökkimurtoja tehtiin viime vuonna hieman aikaisempaa vähemmän. Osaltaan trendiin vaikuttaa erilaisten hälytysjärjestelmien yleistyminen myös vapaa-ajan asunnoissa. Kesämökkiin halutaan valvontaa paitsi murron myös tulipalon ja vesivahingon varalle.

 

Kun mökille on hankkimassa hälytysjärjestelmää on hyvä huomioida, että hälytyskeskukseen liitetyissä hälytysjärjestelmissä ei tarvitse itse olla valmiudessa hälytyksen sattuessa. Hälytys menee suoraan hälytyskeskuspäivystäjälle, joka välittää tarvittavan avun paikalle.

 

Vinkit kesämökin suojaamiseen murrolta

 

• Vie kaikki arvokas tavara pois mökiltä, kun mökki on tyhjillään.

• Jos jätät mökkiin arvotavaraa, merkitse se tunnisteella.

• Sijoita mahdollisimman paljon tavaraa kaappeihin ja muualle näkymättömiin.

• Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät heti, ettei mökissä ole mitään varastettavaa.

• Huolehdi, että mökin lukitus on kunnossa. Jos ovissa on kovin vanhat tai kehnot lukot, ne kannattaa uusia.

• Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden, voit hankkia hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn hälytysjärjestelmän. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta.

 

Lue lisää Verisuren hälytysjärjestelmistä täältä

Lue, miten Verisuren hälytyskeskus toimii

Lue myös, miten valvottu kamerailmaisin toimii

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Kodinturvavinkit
Murto
palo