Kodinturvavinkit
palo
Löytyykö sinun kodistasi palosammutin? Suomalaiset varautuneet tulipalon varalta ruotsalaisia ja norjalaisia heikommin
Verisure

Verisuren tutkimuksen mukaan vain alle 40 prosentissa suomalaiskodeista on varauduttu kodin tulipaloon hankkimalla käsisammutin. Ruotsissa ja Norjassa sammuttimella varautuminen on huomattavasti yleisempää kuin Suomessa.

Norjalaisista yli 90 prosenttia on varustanut kotinsa vähintään yhdellä sammuttimella tulipalon varalta. Ruotsalaiskodeista saman on tehnyt 57 prosenttia. Suomalaisilla on sen sijaan vielä petrattavaa: vain 38 prosentissa suomalaiskodeista on vähintään yksi käsisammutin.

 

– Alkusammutussuunnitelma ja alkusammutusvälineet ovat suuressa roolissa tulipalojen pysäyttämisessä ja rajoittamisessa. Noin 60 prosenttia kaikista rakennuspaloista saadaan pysäytettyä alkusammutuksella. Siksi on huolestuttavaa, että yli puolet suomalaisista ei ole miettinyt asiaa lainkaan, kertoo Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo.

 

Erityisen huonosti on varautunut nuorempi ikäpolvi. Suomalaisista 18–34-vuotiaista alle kolmasosa on hankkinut kotiinsa tulipalon varalta käsisammuttimen.

 

– Yksikin tulipalokuolema on liikaa. Norjassa sammuttimet ovat pakollisia, mutta myös suomalaisten kannattaisi hankkia kotiin käsisammutin, Heinimo toteaa.

 

Tulipaloon kannattaa varautua mahdollisimman hyvin muun muassa hankkimalla kotiin riittävä määrä palovaroittimia sekä hyvät alkusammutusvälineet ja opettelemalla niiden käyttö. Katso videolta neuvot alkusammutukseen:

Suomessa sattui viime vuonna lähes 3000 asuinrakennuspaloa eli lähes 10 tulipaloa päivässä. Asuinrakennuspaloissa kuoli 61 ihmistä ja vapaa-ajan asunnoissa, kuten mökeillä, lisäksi 11 henkilöä. Tänä vuonna marraskuun puoliväliin mennessä Suomessa kuoli tulipaloissa 37 ihmistä. Lue vinkit kodin paloturvallisuuden parantamiseen.

 

Lähteet:

 

Tutkimus: Tutkimuksen toteutti Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov. Tutkimus toteutettiin myös Ruotsissa ja Norjassa.

Verisure, SPEK

 

Haluatko tietää, miten parantaa kodin paloturvallisuutta, suojata kotisi murtovarkailta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

Kodinturvavinkit
palo