Kodinturvavinkit
palo
tuotteet
Onko kodissasi riittävästi palovaroittimia?
Turvakamera vahtii kotiasi

Palovaroitin on jokaisen kodin ja vapaa-ajan asunnon elintärkeä turvavaruste, josta säädetään myös lailla. Vaikka palovaroitin on ollut pakollinen jo vuodesta 2000, kolmasosassa viime vuonna syttyneistä asuinrakennuspaloista ei ollut lainkaan palovaroitinta

Asuinrakennuksissa syttyi viime vuonna lähes 3000 paloa. Tulipalon sattuessa jokainen sekunti on tärkeä – siksi tulipalo täytyy havaita ajoissa. Palovaroitin havaitsee jo pienen määrän savua, joka on tultakin vaarallisempaa. Pienessäkin palonalussa savu voi täyttää asunnon muutamassa minuutissa. Ilman toimivaa palovaroitinta saatat menehtyä savuun heräämättä.

Kerroimme syyskuussa yli 2300 kotiin tekemästämme kodinturvakartoituksesta, joka paljasti, että joka kolmannessa kodissa eivät toteudu pelastuslain vaatimukset kotien palovaroittimien määrästä. Selvityksessä kävi lisäksi ilmi, että palovaroittimia on asennettu väärin ja alkusammutusvälineitä puuttuu. Onko sinun kodissasi riittävästi palohälyttimiä ja oletko myös muilla tavoin varautunut tulipalon varalta?

Näin varaudut tulipaloon

 

  • Hanki kotiisi toimiva palovaroitin. Verisuren älykäs sarjaankytketty palohälytinjärjestelmä antaa paremmat mahdollisuudet reagointiin, alkusammutustöihin ja pelastautumiseen. Hälytyskeskuspäivystäjä saa aina tiedon hälytyksestä ja lähettää tarvittaessa paikalle apua.
  • Pidä huoli, että kodissasi on riittävästi palovaroittimia. Kodin jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreitin varrelle suositellaan palovaroitinta.
  • Huolehdi, että kotonasi ja vapaa-ajan asunnossasi on asianmukaiset alkusammutusvälineet. Hanki sammutuspeite ja käsisammutin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK suosittelee hankkimaan kotiin vähintään 6 kg:n käsisammuttimen, joka on CE-merkitty. Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja varmista, että osaat käyttää niitä.
  • Minimoi tulipalon riskit. Huollata aina rikkoutuneet sähkölaitteet ammattilaisella ja ole varovainen laittaessasi ruokaa. Älä polta kynttilöitä liian lähellä toisiaan äläkä jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa. Huomioi lemmikit ja lapset laitteiden ja johtojen säilytyksessä.
  • Mieti ennalta, miten toimit palotilanteessa ja ohjeista myös lapsia. Käy koko perheen kanssa läpi hätäpoistumistiet ja huolehdi, ettei poistumisreiteillä tarvita avainta.

 

Verisuren palovaroitin on liitetty hälytyskeskuksen valvontaan

Palohälyttimiä on kolmenlaisia: perinteisiä paristokäyttöisiä, sähköverkkoon kytkettyjä sekä älypalohälyttimiä. Verisuren palovaroittimet kuuluvat näistä jälkimmäisiin. Verisuren palovaroittimet ilmoittavat palosta suoraan 24/7 päivystävään hälytyskeskukseen. Lisäksi ne ovat sarjaankytkettyjä eli ne viestivät keskenään.

Sarjaankytketyistä palovaroittimista on hyötyä erityisesti taloissa, joissa on useampi kerros. Jos palo saa alkunsa alakerrassa asukkaiden ollessa nukkumassa yläkerrassa, sarjaankytketty palovaroitin hälyttää myös yläkerrassa. Näin ääni tavoittaa nukkuvat asukkaat helpommin ja nopeammin. Verisuren palohälyttimet ilmoittavat savusta samaan aikaan sekä hälytysäänellä että puheella. Yhdistelmä herättää nukkuvat huomattavasti perinteistä palovaroitinta tehokkaammin.

Lue, miten Verisuren palovaroitin toimii palotilanteessa ja miten Verisuren hälytyskeskus toimii. Lue myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin Verisuren palovaroittimesta.

Lähteet: Pelastusopisto, SPEK, Verisure

Katso videolta Timo Luiron haastattelu oikosulun aiheuttamasta tulipalosta, joka oli levitä Luiron perheen koko asuntoon. Perhe heräsi palovaroittimen ääneen.

 

Haluatko tietää lisää, miten voit parantaa kotisi paloturvallisuutta, suojata kotisi murtovarkailta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

 
Kodinturvavinkit
palo
tuotteet