Kodinturvavinkit
Murto
palo
Tutkimus: Joka kolmas suomalainen lataa puhelintaan vaarallisesti
Verisuren hälytyskeskus toimii 30 sekunnissa hälytyksen sattuessa.

Suomalaiset ovat huolissaan sähkölaitteiden ja elektroniikan aiheuttamasta paloriskistä kotonaan, mutta silti moni suhtautuu huolettomasti laitteiden käyttöön, selviää Verisuren teettämästä kyselytutkimuksesta.

Verisuren teettämän kyselytutkimuksen mukaan eniten tulipalon pelätään aiheutuvan kodin sähköviasta, toiseksi eniten puhelimen, tabletin tai muun elektronisen laitteen syttymisestä palamaan ja kolmanneksi hellan unohtamisesta päälle. Huolesta huolimatta yli 30 prosenttia suomalaisista lataa kuitenkin esimerkiksi puhelintaan öisin vuoteensa vieressä ja lähes puolet samassa huoneessa, missä nukkuu.

 

– Tulos on huolestuttava, sillä yksi yleisimmistä tulipalon syttymissyistä on viallinen sähkölaite tai varomattomuus sen käytössä. Erityisesti nuoret ovat huolettomia elektroniikan kanssa, sillä alle 35-vuotiaista selkeä enemmistö, 60 prosenttia, lataa puhelinta vuoteensa vierellä, kertoo kodinturvapalveluja tarjoavan Verisuren markkinointijohtaja Raija Velez.

 

Suurin osa sähköpaloista estettävissä

 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEK in mukaan sähkölaitteista johtuvia tulipaloja syttyy vuosittain lähes tuhat. Suurin osa näistä paloista olisi estettävissä ihmisten omalla toiminnalla, kuten viemällä vioittuneet laitteet huoltoon ja käyttämällä laitteita vain ohjeiden mukaan.

 

– Esimerkiksi kännyköitä tulisi aina ladata juuri kyseiseen puhelimeen tarkoitetulla laturilla ja erilaisten vara-akkujen kanssa tulee olla tarkkana, neuvoo Verisuren tuotantopäällikkö Kimmo Valkeapää.

 

Valkeapään mukaan mitään elektroniikkaa ei tulisi koskaan ladata asukkaan ollessa poissa kotoa tai yöaikaan.

 

– Turvallisuutta voi lisätä erilaisilla ajastimilla, jolloin laite menee päälle tai sammuu haluttuun kellonaikaan, Valkeapää sanoo.

 

Lue, miten voit ohjata ja ajastaa kodin valaistusta ja elektroniikkaa Verisuren mobiilisovelluksella.

 

Lauantaina 11. helmikuuta 2017 vietetään koko Euroopan laajuista 112-päivää. Kuluvalla viikolla halutaan kiinnittää suomalaisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. 112-päivän tapahtumia järjestetään ympäri Suomen. 

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Kodinturvavinkit
Murto
palo