Kodinturvavinkit
Murto
Asuntomurto voi jättää pysyvän arven – Mitä tehdä murron jälkeen?
Verisure

Kun kodissa käy kutsumattomia vieraita, päällimmäisenä mielessä on harvoin vain menetetty omaisuus. Asuntomurto rikkoo turvallisuuden tunteen ja muuttaa turvallisena pidetyn kodin turvattomaksi. Näillä neuvoilla saat arjen palautettua mahdollisimman pian uomiinsa asuntomurron jälkeen.

 

Tee rikosilmoitus ja ota yhteyttä vakuutusyhtiöön

 

Kun huomaat, että kotiisi on tehty asuntomurto, on tärkeää, että ilmoitat asiasta heti poliisille ja teet rikosilmoituksen. Usein koti on asuntomurron jälkeen siivottomassa kunnossa ja paikkoja on saatettu rikkoa. Ensimmäinen reaktio on monilla paikkojen järjestely, mutta sitä ei kannata tehdä ennen kuin poliisi on käynyt tutkimassa paikat. Näin et tule hävittäneeksi todistusaineistoa.

 

Myös vakuutusyhtiöön kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian ja selvittää, mitä omaisuutta on varastettu tai rikottu.

 

Suojaa koti jälkivahingoilta

 

Jos kodin lukot tai ovi on rikottu, on tietysti ensiarvoisen tärkeää, että kodin fyysinen turvallisuus saadaan palautettua ja lukot vaihdettua tai sarjoitettua uudelleen. Tarkista myös kodin vara-avaimien tilanne. Jos niiden sijainnista on epäselvyyttä, lukot on syytä uudelleensarjoittaa.

 

Myös kodin hälytysjärjestelmä suojaa kotia jälkivahingoilta, jos on vaara, että murtautujat voisivat palata kohteeseen. Verisuren hälytysjärjestelmän saa tarvittaessa asennettua kotiin jopa 24 tunnin kuluessa tilauksesta.

 

Keskustele tapahtuneesta

 

Asuntomurto voi olla hyvin traumaattinen kokemus. Omaa yksityisyyttä on loukattu järkyttävällä tavalla ja vaikka perheenjäsenet eivät olisi joutuneet vaaraan, mielessä saattaa kummitella ajatus siitä, että läheisten turvallisuus on ollut vaarassa. Keskustele perheenjäsenten kanssa tapahtuneesta. Jos perheessä on lapsia, on tärkeää kuunnella heidän ajatuksiaan ja keskustella tunteista lapsen ikätasolle sopivalla tavalla.

 

Keskity miettimään, mikä auttaa palauttamaan turvallisuuden tunteen

 

Turvattomuuden tunne voi näkyä arjessa usealla tavalla: voit kokea unettomuutta, säpsähtelyherkkyyttä ja jatkuvaa varuillaanoloa. Asuntomurtoon saattaa liittyä myös häpeän tunteita ja murron kohdannut voi pohtia, olisiko omalla toiminnallaan voinut estää tapahtuneen. Tällaisiin tuntemuksiin ei kuitenkaan ole syytä jäädä vellomaan, vaan keskittää ajatukset siihen, mikä auttaisi tuntemaan taas olon turvalliseksi. Usein jo kodin turvallisuustoimien lisääminen, kuten turvalukon hankkiminen tai hälytysjärjestelmän asentaminen kotiin, voi auttaa turvallisuuden tunteen palauttamisessa.

 

Jos ikävät tuntemukset jatkuvat useita kuukausia murron jälkeen, on hyvä hakea ulkopuolista keskusteluapua esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta, työterveyslääkäriltä tai Rikosuhripäivystyksestä.

Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

 

Kodinturvavinkit
Murto