
Verisuren tutkimuksen mukaan yli 60 % suomalaisista vanhemmista on huolissaan lastensa turvallisuudesta heidän ollessaan yksin kotona. Huolta aiheuttavat etenkin onnettomuudet ja tulipalot, mutta myös murron mahdollisuus pelottaa. Huoli korostuu koulujen alkaessa. Seuraavilla vinkeillä parannat lasten turvallisuutta kotona ja lisäät mielenrauhaasi!
1. Opeta lapsille paloturvallisuutta
Opeta lapselle paloturvallisuutta hänen ikätasolleen sopivalla tavalla. Pienen lapsen kanssa poistumista kodista tulipalon sattuessa voi harjoitella leikin varjolla. Kerro, että ovet tulee sulkea poistuessa, jotta palon leviäminen hidastuu, ja että asunnosta poistuttaessa tulee hakeutua turvalliseen paikkaan. Harjoitelkaa myös, miten toimia, jos ulospääsy ei onnistu. Tee selväksi, ettei tulipalon aikana saa missään nimessä mennä piiloon. Vanhemman koululaisen tai teini-ikäisen kanssa voit käydä läpi myös alkusammutuksen perusteet.
2. Opeta hakemaan apua ja soittamaan hätänumeroon
Opeta lapselle, miten ja missä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112, ja varmista, että hän osaa kertoa kotiosoitteensa. Jos kotona on Verisuren hälytysjärjestelmä, hälytyskeskuspäivystäjä välittää avun paikalle. Hän voi myös ottaa suoran kuulo- ja puheyhteyden kotiin ja neuvoa lasta.
Rohkaise lasta kääntymään hätätilanteessa aikuisten, kuten naapureiden, puoleen. Jos käytössänne on Verisuren hälytysjärjestelmä, neuvo lapselle, miten hän voi hätätilanteessa tehdä Verisure-sovelluksen tai käyttönäppäimistön avulla hiljaisen hälytyksen Verisuren hälytyskeskukseen. SOS-hälytyksen saadessaan hälytyskeskus soittaa yhteyshenkilöille tai ottaa yhteyttä käyttönäppäimistön puhekeskuksen kautta varmistaakseen hälytyksen syyn.
3. Rajoita elävän tulen käyttöä ja hanki sarjaan kytkettävät palovaroittimet
Pidä tulitikut ja kynttilät poissa lasten ulottuvilta. Kerro lapselle, että kynttilät ja muu elävä tuli ovat vain aikuisten käytettävissä. Hanki asuntoon sarjaan kytkettävät palovaroittimet, jotka kaikki hälyttävät, kun yksikin varoitin havaitsee savua. Näin palo havaitaan nopeasti ja poistumiseen jää enemmän aikaa.
4. Sovi laitteiden käytöstä yksin ollessa ja tarkista sähkölaitteiden kunto
Sovi lapsen kanssa, mitkä laitteet ovat sallittuja käyttää yksin ollessa. Varmista, että johdot ja laitteet ovat ehjiä. Opeta lasta, ettei nestettä saa pitää sähkölaitteiden lähellä, jottei se päädy laitteisiin.
5. Harjoitelkaa turvallista keittiön käyttöä
Käykää yhdessä läpi turvalliset käytännöt keittiössä. Opeta lasta käyttämään veistä, juustohöylää ja muita välineitä turvallisesti. Keittiön laitteista esimerkiksi mikron käyttö voi olla lapselle sallittua, mutta hellan käyttö on parempi jättää vanhemmille.
6. Opeta, miten toimia pienen haaverin sattuessa
Varaa kotiin laastareita pieniä naarmuja varten ja käy lapsen kanssa läpi, miten toimitaan pienen haaverin sattuessa.
7. Ota käyttöön Verisuren @Kotona-toiminto
Lataa Verisure-sovellus ja kytke @Kotona-toiminto päälle kaikkien perheenjäsenten puhelimiin. Toiminnon avulla voit tarkistaa, ovatko lapset saapuneet kotiin. Lisäksi Verisuren hälytyskeskuspäivystäjä näkee hälytyksen sattuessa, ketkä perheenjäsenet ovat kotona, ja voi välittää tiedon pelastusviranomaisille, jotta he osaavat varautua ja toimia tilanteen vaatimalla tavalla.
Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja? Varaa ilmainen turvakartoitus