Kodinturvavinkit
palo
Paloturvallisuus: kuusi askelta paloturvalliseen kotiin
Verisure
 
 
 

Paloturvallisuuden ylläpito ehkäisee tulipaloja. Sisäministeriön pelastusosaston mukaan puolet tulipaloista on ihmisen aiheuttamia, ja monet tulipaloista on mahdollista välttää varmistamalla, että koti on paloturvallinen ja kodin asukkaat tuntevat paloturvallisuuden hyvät käytänteet. Paloturvallisuus on ehkäisyä, ennakointia ja varautumista.

 

Tässä artikkelissa annamme ohjeita palovaroittimen käyttöön ja sijoitukseen ja käsittelemme sähkölaitteiden ja tekstiilien paloturvallista käyttöä. Jokainen voi tehdä kodistaan paloturvallisemman pienillä teoilla.

 

Kodin paloturvallisuus alkaa palovaroittimesta

 

Palovaroitin havaitsee savun. Savu on hengenvaarallista ja voi täyttää asunnon nopeasti. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että palovaroitin toimii. Palovaroitin pitää asukkaista huolta silloinkin, kun he nukkuvat.

 

Sisäministeriön asetus palovaroittimen sijoittamisesta määrää, että asunnon jokaisessa kerroksessa sekä kellarikerroksissa ja ullakolla on oltava vähintään yksi palovaroitin. Yleisissä tiloissa on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Esimerkiksi 140 neliön asunnossa tämä tarkoittaa kolmea palohälytintä, vaikka asunnossa olisi vain yksi kerros.

 

Palovaroitin tulee asentaa sellaiseen paikkaan, että se reagoi savuun mahdollisimman nopeasti. Verisuren palovaroittimet ovat sarjaankytkettyjä, mikä tarkoittaa, että varoittimet viestivät keskenään palosta: kun yksi varoitin havaitsee savua, kaikki varoittimet alkavat hälyttää. Palovaroittimet myös ilmoittavat palohälytyksestä suoraan Verisuren vuorokauden ympäri toimivaan hälytyskeskukseen, jossa päivystäjä selvittää välittömästi hälytyksen syyn.

 

Kodin paloturvallisuus ja sähkölaitteiden käyttö

 

Kodin paloturvallisuutta nakertavat paloturvallisuusriskin aiheuttavat rikkoutuneet johdot ja vialliset sähkölaitteet. Rikkoutuneita johtoja ei kannata yrittää korjailla itse, vaan on parasta viedä vialliset sähkölaitteet ammattilaisen korjattavaksi.

 

Valaisimet ja akut saattavat kuumentua. Pidä siksi huolta, ettei niiden lähellä ole mitään, mikä voisi syttyä helposti. Älä jätä kodinkoneita, kuten pyykinkonetta tai kuivausrumpua, ilman valvontaa. Sähkölaite on todennäköisesti viallinen, jos se rätisee tai jos siitä lähtee outo haju. Vie rikkinäiset sähkölaitteet heti korjaukseen tai hävitä ne asianmukaisesti esimerkiksi toimittamalla ne elektroniikkaliikkeeseen.

 

Paloturvallinen sähkölaite täyttää sähköturvallisuusvaatimukset. Tarkista, että laitteessa on CE-merkintä. Merkintä takaa, että eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset täyttyvät. Jos epäilet sähkövikaa, tarkista että laitteen johdot ovat ehjät ja kunnolla paikoillaan.

 

Vikavirtakytkin katkaisee virran vikatilanteessa ja ehkäisee näin asuntopaloja. Voit tarkastaa vikavirtakytkimen toiminnan kokeilemalla kytkimen testinäppäintä – jos testinäppäin ei katkaise vikavirtasuojan jännitettä, kutsu sähköasentaja paikalle.

 

Alkusammutus edellyttää nopeaa reagointia

 

Monet tulipalot ovat pieniä ja pikaisella toiminnalla ne voi sammuttaa helposti ja nopeasti. Rakennusten paloturvallisuuslaitteita ovat esimerkiksi palovaroitin ja automaattinen paloilmoitin, automaattinen sammutuslaitteisto sekä savunpoistolaitteisto. Paloturvallisuuslaitteiden tarkoitus on havaita tulipalo, ilmoittaa asukkaille tulipalosta ja joissain tapauksissa myös rajoittaa tai hidastaa palon syttymistä tai sammuttaa tulipalo.

 

Juuri alkaneen pienen tulipalon, kuten tekstiilille takan tulipesästä lennähtäneen kipinän, voi sammuttaa itse esimerkiksi sammutuspeitteen avulla. Opettele käyttämään alkusammutusvälineitä ja opeta muita. Varmista, että alkusammutusvälineet ovat helposti saatavilla ja että kaikki talon asukkaat tietävät alkusammutusvälineiden sijainnin. Sammuttamisessa tärkeintä on nopea, mutta rauhallinen reagointi sekä tieto siitä, miten sammutuslaitteet, kuten sammutuspeitto, toimivat. Lue lisää paloturvallisuudesta ja katso video, jolla Verisuren turvallisuusasiantuntija opastaa alkusammutusvälineiden käyttöön.

 

Kodin tekstiilien paloturvallinen käyttö

 

Kodin tekstiilit syttyvät helposti palamaan ja palo leviää herkästi, jos sitä ei sammuteta heti. Älä tupakoi sisällä lähellä tekstiilejä, kuten verhoja ja kangaspäällysteisiä huonekaluja. Savukkeesta saattaa kehkeytyä kytevä palo, joka voi reagoida huonekalun päällisiin ja täytemateriaaleihin.

 

Varo avotulta sekä kynttilöiden ja tulitikkujen käyttöä tekstiilien lähellä. Muista, että tekstiilien syttyvyydessä on eroja: esimerkiksi ohut villa ja akryyli sekä polypropeeniset kokolattiamatot syttyvät herkästi palamaan. Kiinnitä erityistä huomiota verhoihin: verhot ovat usein ohutta kangasta ja ne saattavat heilua pienessäkin ilmavirrassa tai ikkunan ollessa raollaan. Tällöin ne voivat osua lähellä palavaan kynttilään ja leimahtaa nopeasti tuleen.

 

Lapset ja paloturvallisuus

 

Ole erityisen varovainen käsitellessäsi kynttilöitä, tulitikkuja ja takkatulta lasten lähettyvillä. Älä jätä lapsia yksin huoneeseen, joissa on palavia kynttilöitä tai muuta elävää tulta.

 

Opeta lapsia toimimaan oikeaoppisesti palohälytyksen aikana. Lapset kannattaa totuttaa ajatukseen, että palohälytyksen aikana ei saa mennä paniikkiin, vaan on pysyttävä rauhallisena ja seurattava ohjeita. Näytä lapsille asunnon hätäpoistumistiet, mukaan lukien palotikkaat, ja opeta ohjeistus kotiin hälytysajoneuvoa varten.

 

Verisuren älykkäät palovaroittimet kertovat, missä huoneessa palo on. Verisuren hälytyskeskuspäivystäjä voi antaa varoittimiin yhteydessä olevan puhekeskuksen kautta toimintaohjeita turvalliseen poistumiseen asunnosta.

 

Lähteet:

pelastustoimi.fi

finlex.fi

 

 

Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Kodinturvavinkit
palo