Kodinturvavinkit
tuotteet
Kodinturva lapsiperheessä: kokosimme vinkit turvalliseen asumiseen
Verisure
 
 

Pienilläkin asioilla on merkitystä kodin turvallisuudelle. Kokosimme vinkit, joiden avulla voit varmistaa, että kotisi on lapsillesi turvallinen paikka olla ja elää.

 

Kodinturvallisuus lähtee keittiöstä

 

Keittiö on kodin sydän. On ihanaa, kun kotona pyörii pikkuleipureita ja apukokkeja. Keittiössä kuitenkin leikataan, kuumennetaan, paistetaan ja puunataan, joten pidä mielessä muutama peruskikka, joilla vältät haaverit keittiössä:

 

 • Pidä veitset piilossa ja vahdi, että veitset asetellaan paikoilleen kaikki samoin päin. Sama pätee astianpesukoneen täyttöön ja tyhjennykseen: laita veitset astianpesukoneeseen aina terä alaspäin ja vahdi, että lapset tekevät samoin, etteivät perheen pienimmät loukkaa sormiaan veitsiä tavoitellessaan.
 • Vahdi, että hellan ympärys on siisti eikä hellan lähellä pidetä esimerkiksi talouspaperirullaa tai leivinpaperiarkkeja, jotka voivat leimahtaa osuessaan kuumalle hellalle. Pidä pannujen ja kattiloiden kahvat poissa hellan ulkosyrjältä, jotta lapset eivät ohi kulkiessaan vahingossa pudota kuumaa hellaa tai pannua päälleen.
 • Pidä puhdistusaineet kaukana lasten ulottuvilta, mielellään lukkojen takana.
 • Astianpesukoneen, jääkaapin tai pakastimen rikkoutuminen voi aiheuttaa vesivaurion. Tarkkaile kodinkoneidesi toimintakuntoa ja ehkäise vesivahinkoja esimeriksi Verisuren vuotovahdilla, joka varoittaa vesivahingosta ajoissa ja auttaa näin välttämään kosteusvauriot ja korjausremontit.
 • Varmista, että keittiössä on helposti saatavilla sammutuspeite tai käsisammutin ja opettele käyttämään näitä alkusammutusvälineitä.

 

Pidä kylpyhuone kuivana ja sauna paloturvallisena

 

Kodin turvallisuuden parantamisessa saunatilan paloturvallisuus sekä liukastumisen ehkäisy ovat erittäin tärkeitä.

 • Pidä kylpyhuone kuivana, jottei liukastumisen vaaraa ole.
 • Saunassa on oltava turvallinen kaide – varmista, ettei kaide anna myöten, vaikka siihen horjahtaisi kovallakin voimalla.
 • Kylpyammeeseen asennettava tukikahva antaa tukea noustessa. Tarkasta kylpyammeen tukikahvan kestävyys, sillä jos kaiteesta otetaan kiinni liukastuessa, on sen kestettävä suuri määrä vetoa. Lapset saattavat myös kielloista huolimatta roikkua tukikaiteessa, ja jos kaide yhtäkkiä irtoaa, voi lapsi lyödä päänsä kylpyammeeseen tai kaakeleihin.
 • Pidä pyykinpesuaineet ja lääkkeet poissa lasten ulottuvilta, mielellään lukkojen takana. Uteliaimmille lapsille ei ole esteenä se, että aineet on sijoitettu korkealle.
 • Moni tulipalo saa alkunsa saunasta, kun suojakaiteelle jätetty kangas syttyy palamaan tai muovinen henkari tai pyykkinaru sulaa, jolloin vaate saattaa tippua kiukaalle. Älä siis kuivaa vaatteita saunatilassa, varsinkaan kiukaan läheisyydessä tai yläpuolella.

 

Vältä olohuoneen turvallisuusriskit

 

Vahdi olohuoneessa erityisesti kynttilöiden käyttöä ja sähkölaitteiden kuntoa.

 

 • Tarkasta säännöllisesti, ettei pistorasioissa ole pölyä ja etteivät johdot ole rikki. Rikkinäiset ja vanhat laitteet ovat paloturvallisuusriski.
 • Vahdi, etteivät kynttilät ole liian lähellä verhoja tai esimerkiksi sohvaa. Pidä tulitikut poissa lasten ulottuvilta äläkä jätä kynttilöitä palamaan, jos poistut huoneesta. Ole erityisen tarkkana, jos kynttilöiden lähettyvillä on pieniä lapsia.
 • Pidä takan luukku kiinni ja varmista, ettei takan lähellä ole mitään helposti syttyvää. Kipinät saattavat lentää pitkällekin. Sammuta takka kunnolla yöksi ja nuohouta tulisija ja savuhormi säännöllisesti.
 • Hanki kotiisi Verisuren kosteusilmaisin, joka tarkkailee kodin suhteellista ilmankosteutta ja lämpötilaa. Kosteusvahdin avulla varmistut, että asunnon mahdolliset kosteusongelmat havaitaan ajoissa.

 

Muista myös paloturvallisuus

 

Jos kodissasi on useampi kerros, tarkasta, että hätäuloskäynti on esteetön ja palotikkaita pitkin pääsee tarvittaessa alas. Opeta lapsille paloturvallisuuden perusasiat: näytä, missä hätäpoistumistiet ovat ja kerro, miten toimia palohälytyksen aikana.

 

Opettele alkusammutuksen periaatteet ja hanki alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeite ja käsisammutin. Palo leviää nopeasti, mutta pikaisella ja rauhallisella reagoinnilla pienemmät palot saa sammumaan sammutuspeitteellä tai neste- tai jauhesammuttimella. Hanki asuntoon älykäs palovaroitin, joka ilmoittaa hälytyskeskukseen palovaroittimen hälytyksestä.

 

Lue lisää kodin paloturvallisuudesta.

 

Ylläpidä kodin turvallisuutta hälytysjärjestelmällä

 

Kodin turvallisuutta valvova hälytysjärjestelmä on kotisi silmät ja korvat. Verisuren älykkääseen hälytysjärjestelmään kuuluu kameralla ja liiketunnistimella varustettu murtohälytin, joka pystyy tärinäilmaisimien ansiosta antamaan ilmoituksen jo pelkästä murron yrityksestä.

 

Älykäs hälytysjärjestelmä viestii hälytyksestä suoraan Verisuren ympäri vuorokauden päivystävään hälytyskeskukseen, ja päivystäjä varmentaa hälytyksen. Perheenjäsenet voivat olla huoletta ja luottaa siihen, että kotia pidetään silmällä silloinkin, kun koti on tyhjillään.

 

Turvapainike helpottaa lapsiperheen arkea

 

Turvapainike tuo lisäturvaa ikäihmisten lisäksi myös lapsiperheiden arkeen. Verisuren hälytysjärjestelmän SOS-painiketta painamalla järjestelmä ottaa yhteyden Verisuren hälytyskeskukseen, jossa päivystäjä selvittää hälytyksen syyn ja ryhtyy heti tarvittaviin toimenpiteisiin. Älykkään hälytysjärjestelmän avulla päivystäjä saa lisätietoa tilanteesta kodin turvalaitteiden, kuten kamerailmaisimen, avulla ja analysoi tilanteen nopeasti. 

 

Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Kodinturvavinkit
tuotteet