Älykäs koti
tuotteet
Sanasto turvalliseen kotiin – tärkeimmät termit tutuiksi
Verisure

Älylukko, vuotovahti, puhekeskus, älykäs palovaroitin… Nämä kaikki parantavat kodin turvallisuutta, mutta mitä sanat oikeasti tarkoittavat? Kokosimme 19 usein kysyttyä termiä näppäräksi kodinturvasanastoksi.

Alkusammutus

Alkusammutus tarkoittaa palonalun sammuttamista käsillä olevilla välineillä, kuten vaahtosammuttimella tai sammutuspeitteellä. Kodin paloturvallisuuden ja kodinturvan varmistamisen näkökulmasta on tärkeää, että kodissa on alkusammutusvälineet, ja että välineitä osataan käyttää. Lue lisää paloturvallisuudesta ja katso video, jolla Verisuren turvallisuusasiantuntija opastaa alkusammutusvälineiden käyttöön.

24/7 hälytyskeskus

Kodinturvaa voi parantaa hankkimalla hälytyskeskuksen valvontaan yhdistetyn kodinturvajärjestelmän. Tämä tarkoittaa, että järjestelmä kommunikoi hälytyskeskuksen kanssa vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Koska tapaturmat ja onnettomuudet eivät katso aikaa, täytyy avunkin olla valmiudessa kaikkina kellonaikoina. Verisuren palvelun perusta on Verisuren hälytyskeskus, jossa erikoiskoulutettu henkilökunta on aina valmis reagoimaan hälytyksen tullen.

Hälytysjärjestelmä

Hälytysjärjestelmä on hätätilanteen tunnistava ja siihen reagoiva yksikkö, joka valvoo kodinturvallisuutta. Hälytysjärjestelmiä on erilaisia niin kotien kuin yritysten tarpeisiin.

Verisuren kaikkiin kodin hälytysjärjestelmiin kuuluu kamerailmaisin, puhekeskus, ikkuna- ja ovivahti sekä mahdollisuus ohjata järjestelmää kätevän mobiilisovelluksen avulla. Kun koti halutaan turvata kokonaisvaltaisesti murron, tulipalon ja vesivahingon varalta ja helpottaa samalla arkea, Verisuren ratkaisu sisältää lisäksi muun muassa älykkäät palovaroittimet, vuotovahdin sekä älypistorasioita ja älylukon.

Tutustu yritysten hälytysjärjestelmiin.

Ikkuna- ja ovivahti

Ikkuna- ja ovivahti havaitsee asuntomurron ennakoivasti. Verisuren ikkuna- ja ovivahdissa on tärinäilmaisin, joka tuntee murtautumisyrityksestä aiheutuvan tärinän ja laukaisee hälytyksen. Ero tavalliseen hälytysjärjestelmään on, että tärinäilmaisimella varustettu ikkuna- ja ovivahti havaitsee jo murron yrityksen, ei vasta itse murtoa, ja valvoo näin kodin turvallisuutta laajemmin.

Kamerailmaisin

Kamerailmaisin on hälytysjärjestelmän osa, jonka avulla välitetään kuvaa tapahtumapaikalta. Verisuren kamerailmaisin on kytketty hälytyskeskuksen valvontaan, mikä tekee siitä tee se itse -valvontajärjestelmään verrattuna huomattavasti hyödyllisemmän. Kun kamerailmaisin on kytketty hälytyskeskuksen valvontaan, hälytyskeskus voi hälytyksen lauetessa tarkistaa välittömästi, mitä huoneistossa tapahtuu. Kamerailmaisimen avulla hälytyskeskus voi todentaa esimerkiksi murron tai tulipalon ja välittää oikean avun paikalle. Verisuren kamerailmaisin on varustettu infrapunatunnistimella, joten se toimii myös pimeässä.

Kodinturvakartoitus

Kodinturvakartoituksessa asiantuntija kartoittaa kodin riskitekijät. Verisuren kodinturvakartoituksessa käydään läpi muun muassa kodin paloturvallisuus, murtoriskit ja vesivahinkoriskit. Kodinturvakartoituksen voi tehdä yhtä hyvin omakotitaloon, rivi- ja kerrostaloon kuin mökille. Varaa itsellesi ilmainen kodinturvakartoitus.

Kosteusilmaisin

Kosteusilmaisin vahtii kodin kosteusarvoja ja lämpötilaa. Kosteusilmaisin eli kosteusvahti ilmoittaa, jos kosteusarvot tai lämpötila nousevat asetettujen raja-arvojen yli tai alittavat ne. Kosteutta valvomalla ehkäistään kosteusongelmia kaikissa asunnon tiloissa. Verisuren kosteusilmaisimen arvoja voi seurata omalla älypuhelimella reaaliajassa.

@Kotona-toiminto

Verisuren @Kotona-toiminto on Verisuren mobiilisovelluksen ominaisuus. Jos hälytysjärjestelmä aktivoituu, Verisuren hälytyskeskuksen työntekijä näkee toiminnon avulla, kuka tai keitä on asunnossa hälytyksen aikana. @Kotona-toiminnon avulla on mahdollista myös esimerkiksi tarkistaa, ovatko lapset saapuneet koulusta kotiin.

Liiketunnistin

Liiketunnistin tunnistaa sen lähellä tapahtuvan liikkeen ja on arvokas lisä turvaratkaisuissa. Yhdistettynä älykameraan ja hälytysjärjestelmään liiketunnistin aktivoituu ja lähettää signaalin esimerkiksi murron yhteydessä. Perehdy lisää kodin turvallisuutta parantaviin liiketunnistimiin.

Lämpövahti

Lämpövahti valvoo kodin lämpötilaa. Asunnon lämpötilan nousu tai lasku voi kieliä ongelmista, jotka on selvitettävä nopeasti. Lämpötilan tarkkailu ja alentaminen esimerkiksi silloin, kun koti on tyhjillään, auttaa säästämään energiaa ja samalla rahaa. Älykäs ilmalämpöpumppu vahtii kodin lämpötilaa ja sitä voi ohjata kätevästi etäohjauksella.

Palotikkaat

Palotikkaat eli poistumistikkaat tarvitaan kaikkiin asuntoihin, joissa on useampi kerros. Palotikkaiden avulla asunnossa olevat pääsevät asunnosta ulos, jos asunnossa palaa eikä hätäuloskäyntiä voi käyttää palon tai savun vuoksi. Jos asut omakotitalossa, jossa on useampi kerros, tarkasta palotikkaiden käyttökelpoisuus.

Palovaroitinjärjestelmä

Palovaroitinjärjestelmä on tärkeä osa paloturvallisuutta ja kodinturvan ylläpitoa. Verisuren paloilmoitinjärjestelmässä kaikki asunnon palovaroittimet ovat kytkettyinä yhteen. Tällöin kaikki palovaroittimet alkavat hälyttää, jos yksi niistä havaitsee savua. Verisuren palohälytinjärjestelmä on myös kytketty hälytyskeskuksen valvontaan eli paloon reagoidaan heti, vaikka kukaan asukkaista ei olisi kotona kuulemassa palovaroittimen ääntä.

Puhekeskus

Puhekeskus on osa Verisuren älykästä hälytysjärjestelmää. Puhekeskus ottaa kaksisuuntaisen yhteyden Verisuren hälytyskeskuksen päivystäjän sekä sen asunnon välille, josta hälytys tulee. Puhekeskuksen avulla hälytys voidaan varmentaa todeksi, asukas voi antaa lisätietoja tai päivystäjä voi antaa ohjeita.

Turvapainike

Turvapainike eli SOS-painike on helppo ja yksinkertainen laite hätätilanteita varten. Jos kotona esimerkiksi tapahtuu onnettomuus, loukkaat itsesi tai joku murtautuu kotiisi, tarvitset apua nopeasti. Turvapainiketta painamalla laite lähettää hätäsignaalin hälytyskeskukseen, josta hälytyskeskuksen päivystäjä ottaa heti yhteyttä. Turvapainike mahdollistaa nopean ja huomaamattoman hälytyksen uhkaavassakin tilanteissa.

Verisure-sovellus

Verisuren mobiilisovelluksen avulla asukas voi valvoa kotiaan puhelimen välityksellä. Sovelluksessa voi esimerkiksi kytkeä hälytyksen päälle ja pois, valvoa kodin sisäilman kosteutta ja lämpötilaa ja asettaa älypistorasioihin kytkettyjä sähkölaitteita päälle ja pois päältä. Sovellus lähettää ilmoituksen palohälytyksestä, ja sen voi asettaa lähettämään ilmoituksen esimerkiksi silloin, kun lapset ovat saapuneet kotiin.

Vuotovahti

Vuotovahti valvoo asuntoa vesi- ja vuotovahinkojen varalta. Vesivuoto voi alkaa hitaasti ja kehittyä salakavalasti näkymättömissä, mutta kun vuoto vihdoin paljastuu, haitta voi olla iso ja kallis. Verisuren vuotovahti on langaton vesivuotohälytin, joka voidaan asettaa tarkkailemaan esimerkiksi tiskialtaan alla piilossa olevia putkia vuodon varalta. Jos vettä alkaa tihkua, laite lähettää asukkaalle ilmoituksen vuodosta.

Älylukko

Älylukon avulla asukas voi valvoa ja ohjata kotinsa lukitusta. Verisuren järjestelmään yhdistettyä älylukkoa voi ohjailla kätevästi Verisure-sovelluksella. Älylukon avulla oven voi avata vaikkapa asentajalle, siivoojalle tai avaimensa kotiin unohtaneelle koululaiselle. Sovelluksen avulla oven lukitusta ja hälytysjärjestelmää voi ohjailla samanaikaisesti. Näin hälytysjärjestelmä ei hälytä turhaan, jos ovi avataan sovelluksen kautta.

Älypistorasia

Älypistorasia on myös osa älykästä kodinturvajärjestelmää. Verisuren sovelluksen avulla on mahdollista ohjailla kodin valaistusta ja muita sähkölaitteita etänä. Älypistorasian avulla voit esimerkiksi sammuttaa tai sytyttää valaistuksen etänä ja saada näin kodin näyttämään asutulta, vaikka olisit itse matkoilla. Älypistorasiaa voi käyttää myös arjen pieniin mukavuuksiin. Voit esimerkiksi napsauttaa älypistorasiaan kytketyn kahvinkeittimen päälle aamulla kännykkäsovelluksen avulla, kun vielä makoilet hetken peiton alla, tai asettaa älypistorasiaan kytketyn radion menemään päälle, kun on aika herätä.

Älykäs palovaroitin

Verisuren älykäs palovaroitin varmistaa, että palohälytykseen reagoidaan, vaikkei kukaan olisi kotona tai pystyisi reagoimaan hälytykseen. Älykäs palovaroitin ilmoittaa hälytyksestä Verisuren hälytyskeskukseen, missä ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin välittömästi.

 

Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Älykäs koti
tuotteet