Kodinturvavinkit
Kodinturva ja lapset – nämä kodin turvallisuuteen liittyvät asiat lapsen on hyvä osata
Verisure
 
 

Turvallinen ja älykäs koti on koko perheen arjen sujuvuuden kannalta hyvä ratkaisu, koska se sekä helpottaa jokapäiväistä elämää että tarjoaa turvallisen ympäristön elää ja kasvaa. Lasten olisi erittäin tärkeää tietää, miten tiettyjä kodinturvalaitteita käytetään ja miten vaaratilanteissa tulee toimia. Kerromme myös, mitä sinä voit tehdä luodaksesi lapsillesi turvallisen kodin.

 

Missä on vedensulkuventtiili ja mihin sitä käytetään?

 

Opeta lapsellesi (sekä tarvittaessa päivitä omatkin tietosi) missä sulkuventtiili on, mihin sitä käytetään ja milloin sitä käytetään. Sulkuventtiili on se vedentuloa säätelevä venttiili, jolla kaiken vedentulon voi käsikäyttöisesti katkaista. Sillä voidaan hetkessä pistää vesi poikki esimerkiksi siinä tilanteessa, että vesiputkeen tulee repeämä. Jos jostain alkaa vuotaa lattialle vettä eikä tilanteeseen löydy heti muuta tehokasta ratkaisua, on syytä käyttää sulkuventtiiliä ennen ongelman tarkempaa tutkimista. Nopealla toiminnalla on mahdollista estää suuren vesivahingon syntyminen, jos kotona tapahtumahetkellä olevat henkilöt tietävät, minne sulkuventtiili on omassa kodissa sijoitettu ja miten sitä käytetään.

 

Yleisimpiä vuotojen riskipaikkoja ovat astianpesukoneet, jääkaapit, tiskialtaat, lämminvesivaraajat sekä kellaritilat. Riskien vähentämiseksi kannattaa harkita älykkään vesi- ja vuotovahdin hankkimista. Se on suoraan hälytyskeskuksen valvonnassa. Vuotovahti havaitsee ongelmat automaattisesti ja pelastaa kalliilta vesivahingoilta siinäkin tilanteessa, ettei kukaan satu kriittisellä hetkellä olemaan kotona.

 

Miten toimitaan tulipalon sattuessa ja miten tulipalon voi välttää?

 

Tulipalo on erityisen ikävä kodin vaaratekijä, sillä se voi alkaa niin monesta eri paikasta. Siksi on tärkeää pitää huolta, että oman kodin palohälyttimet on sijoitettu oikein, että niitä on riittävästi ja että ne osaavat ilmoittaa palosta suoraan hälytyskeskukseen. Tällöin palokunnalle annetaan paremmat mahdollisuudet estää henkilövahingot ja sammuttaa palo ennen sen leviämistä.

 

Lapsille on hyvä opettaa, minkälaiset pienet palot he voivat itse yrittää sammuttaa sekä missä tilanteissa ja miten kotoa poistutaan. Hyvä turvajärjestelmä antaa lapsille ohjeita, miten toimia palotilanteessa.

 

Omatoimisesti ruokaa laittavien lasten tulisi tietää ainakin seuraavat asiat:

  • Lieden päälle ei saa koskaan jättää mitään edes väliaikaisesti
  • Rasvapalossa (esimerkiksi munkkeja paistaessa syttyneeseen) kattilaan ei saa koskaan kaataa vettä vaan palo tukahdutetaan joko keittiössä säilytettävällä sammutuspeitteellä tai kattilan kannella
  • Mikroaaltouuniin ei saa laittaa foliota
  • Leivänpaahtimeen ei saa laittaa muuta kuin leipää

Älylukon ja muiden turvajärjestelmien peruskäyttö

 

Älylukko sekä lisää kodin turvallisuutta että helpottaa jokapäiväistä elämää. Ulos jääminen ei riipu avainten häviämisestä, sillä lukon avaamiseen on monta eri tapaa. Lapselle voi antaa käyttöön tunnistelätkän, joka avaa lukon, kun sitä näytetään lukijaan. Kun lapsi samalla näppäilee nelinumeroisen koodin lukkoon yhdistettyyn numeronäppäimistöön, myös hälytysjärjestelmä kytkeytyy pois päältä. Toinen tapa lukon avaamiseen on syöttää näppäimistölle pidempi, kuusinumeroinen numerokoodi, jolloin tunnistelätkää ei tarvita. Lukon voi aukaista myös mobiilisovelluksella.

 

Lapsi on hyvä opettaa muistamaan koodi ja pitämään huolta, ettei sitä tule vahingossa tai tarkoituksella paljastettua muille, ei edes parhaille ystäville. Älylukon koodi on vahingon sattuessa mahdollista vaihtaa, mutta lapsen on silti tärkeää osata suhtautua vakavasti omasta ovikoodista huolehtimiseen.

 

Muiden älykodin ratkaisujen opettamista lapselle kannattaa harkita lapsen iän ja vastuullisuuden mukaan. Esimerkiksi Verisuren mobiilisovelluksella on mahdollista hallita ja valvoa kodin hälytysjärjestelmää etänä. Sovelluksen avulla voit esimerkiksi saada puhelimeesi tiedon lapsen saapumisesta koulusta kotiin.

 

Verisuren hälytysjärjestelmät ovat sen verran helppokäyttöisiä, että kouluikäiset lapset osaavat käyttää niitä monipuolisesti.

Turvallinen koti pienille lapsille

 

Konttausiässä olevat tai juuri kävelemään oppineet lapset ovat erittäin uteliaita ympäröivää maailmaa kohtaan ja liikkuvat mielellään ympäri kotia. Siksi on erittäin tärkeää poistaa yleisimmät taaperoiden kohtaamat riskit.

 

Portaat ovat yksi suurimmista riskitekijöistä, kun lapsi on vielä epävarma liikkuja. On hyvä idea estää vapaa pääsy portaisiin esimerkiksi laittamalla portit ainakin portaiden yläpäähän ja mielellään myös alapäähän. Näin lapsi ei pääse vahingossa loukkaamaan itseään.

 

Toinen vaaranpaikka ovat sähköpistokkeet, jotka on sijoitettu useimmiten konttaavan lapsen korkeudelle. Käyttämättömiä pistokkeita on mahdollista peittää suojatulpilla, minkä lisäksi kannattaa pitää huolta, ettei lasten ulottuvilla ole ylipäätään sähkölaitteita.

 

Opettamalla lapsellesi kodin turvallisuuteen liittyvien laitteiden käytön ja yleiset turvallisuuteen liittyvät seikat, teet kodistasi turvallisen ja toimivan kasvuympäristön.

 

Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Kodinturvavinkit