Kodinturvavinkit
Murto
palo
Kamerailmaisin tuo tehokasta suojaa
Verisuren hälytyskeskus toimii 30 sekunnissa hälytyksen sattuessa.

Suomalaisia koteja suojataan yhä useammin kameravalvonnan turvin. Valvonta luo turvaa ja ennaltaehkäisee kutsumattomilta vierailta. Tutustu, miten Verisuren kameravalvonta eroaa muista markkinoilla olevista sovelluksista.

Laaja kirjo kameravalvonnan laitteita

 

Markkinoilla on laaja valikoima erilaisia kameravalvontaan soveltuvia laitteita ja niitä kuvaavia termejä – esimerkiksi ip-kamera, infrapunakamera ja riistakamera. Kuluttajan voi olla vaikea hahmottaa, mikä tuote soveltuu parhaiten omiin tarpeisiin.

 

IP-kamera tarkoittaa kameraa, joka liitetään lähiverkkoon ja sen muodostama kuva välitetään katsottavaksi verkkoyhteyden välityksellä. IP-kamera on monen kotitalouden valinta helpon asennettavuuden ja käyttöönoton ansiosta.

 

Kuluttajan on kuitenkin hyvä muistaa, että omavalvontaisen IP-kameran avulla hän saattaa nähdä, että kodissa tapahtuu murto, mutta hänen pitää itse hälyttää apu paikalle. Tämä edellyttää sitä, että kuluttaja on aina tavoitettavissa, jotta hän voi huomata murtotilanteen sen ollessa käynnissä. Edullisimpien IP-kameroiden heikkoutena on myös lähes olematon tietoturva.

 

Riistakamera on sen sijaan paristokäyttöinen kamera, jossa on joko muistikortti tai oma sisäinen muisti. Riistakameroita on myös sellaisia, joissa on SIM-kortti ja GSM-modeemi, jolloin kamera voi lähettää kuvia valittuun matkapuhelinnumeroon tai sähköpostiosoitteeseen. Vaikka riistakamera on yleistynyt Suomessa etenkin mökkikamerana, on syytä huomioida, että tunkeilijat voivat ottaa kameran lähtiessään mukaansa, jolloin myös kameran muistikortille ottamat kuvat menevät samalla.

 

IR-kamerassa on integroidut infrapunavalot kameran linssin ympärillä. Näiden IR-ledien tarkoitus on parantaa kameran havainnointi- ja kuvanottokykyä pimeässä. Nykyisellään likipitäen kaikilla kameravalmistajilla on valikoimassaan kameroita joko IR-ledeillä tai ilman.

 

Hälytyskeskukseen liitetty kamerailmaisin

 

Verisuren valvontatuotteissa käytetään kamerailmaisinta. Se on liiketunnistin, joka on varustettu kameralla. Kamera siis aktivoituu vain, jos se havaitsee liikehdintää valvotulla alueella tai jos hälytys aktivoituu.

 

Verisuren kamerailmaisin on myös osa hälytyskeskukseen liitettyä hälytysjärjestelmää. Hälytyksen sattuessa kamera ottaa kuvasarjan ja lähettää sen Verisuren 24/7 palvelevaan hälytyskeskukseen. Kuvien avulla hälytyskeskuspäivystäjä pystyy varmentamaan hälytyksen syyn ja tarvittaessa välittämään tiedon suoraan hätäkeskukseen sekä lähettämään paikalle vartijan.

 

Verisuren palveluun kuuluu myös lisävahinkojen ehkäisy. Jos esimerkiksi kotisi ikkuna rikkoontuu sinun lomaillessasi, hälytyskeskus voi lähettää puolestasi lasiliikkeen korjaamaan ikkunan.

 

Valvotun kamerailmaisimen edut

 

Kameran tärkein ominaisuus on todentaa hätätilanne niin selkeästi, että hälytyskeskuspäivystäjä voi välittää paikalle tilanteen vaatiman avun. Liiketunnistimen ansiosta Verisuren kamerailmaisin reagoi myös täysin pimeässä.

 

Verisuren uusiin hälytysjärjestelmiin kuuluu myös ainutlaatuinen puhekeskus, jonka kautta hälytyskeskuspäivystäjä saa suoran puheyhteyden kohteeseen. Kutsumattoman vieraan on vaikea jatkaa rikollisia puuhiaan, kun hän huomaa olevansa nähtävänä ja kuultavana.

 

Yksityisyys ja tietosuoja

 

Kameravalvontaa suunnitellessa on syytä muistaa sekä tietosuoja että yksityisyydensuoja. Tietosuoja on valitettavan usein käyttäjän valveutuneisuudesta riippuvainen. Monessa tapauksessa etenkin IP-kameroiden kanssa unohdetaan kunnollinen tietosuoja, jonka avulla estetään kameran luvaton käyttö tai kuvien katselu.

 

Toinen asia, mikä on syytä muistaa, on yksityisyydensuoja: mitä ja missä saa kuvata ja mihin tai miten kuvattu materiaali tallennetaan. Verisure käyttää kamerailmaisinta ainoastaan todentaakseen hälytyksen syyn ja ohjatakseen asiaankuuluvaa apua paikalle. Kamerailmaisin ottaa kuvia vain hälytyksen sattuessa, eikä sitä voi aktivoida hälytyskeskuksesta. Lisäksi kaikki Verisure-järjestelmien ja hälytyskeskuksen välinen tiedonsiirto tapahtuu salatulla yhteydellä, joka käyttää turva-alalle vaadittuja salausstandardeja.

 

Kameravalvonta ja laki

 

Jotta kameravalvonta olisi sallittua, sen tulee täyttää sekä salakatselusäännöksen että henkilötietolain asettamat edellytykset. Kotirauhan piiriin kuuluvilla alueilla, samoin kuin yleisöltä suljetuissa paikoissa oleskelevan katseleminen ja kuvaaminen teknisellä laitteella on rangaistavaa, jos se tapahtuu oikeudettomasti ja tarkkailtavan yksityisyyttä loukaten.

 

Luvattomasti alueella olevaa voidaan siis kuvata – myös piilossa olevalla kameralla – kyltit tallentavasta kameravalvonnasta on kuitenkin oltava näkyvillä. Verisuren asiantuntijat osaavat varmistaa, että Verisuren hälytysjärjestelmän asennukset tehdään lakien edellyttämällä tavalla.

 

Ennaltaehkäisevä vaikutus

 

Hälytystarrat ovissa ja ikkunoissa ennaltaehkäisevät asuntomurtoja. Tieto luotettavasta hälytysjärjestelmästä usein karkottaa rikollisissa aikeissa olevat henkilöt jo ennen murtoyritystä.

 

Lähde: Henkilötietolaki, Finlex, Verisure Oy

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

 
Kodinturvavinkit
Murto
palo