Kodinturvavinkit
palo
tuotteet
Miten älykäs palovaroitin huolehtii turvallisuudestasi?
Älykäs palovaroitin nostaa turvallisuustasoa

Toimiva palovaroitin ilmoittaa tulipalosta

Jokaisessa kodissa on oltava toimiva palovaroitin. Palovaroittimen käyttö on lain vaatima velvollisuus kaikissa kodeissa ja vapaa-ajan asunnoissa ja se voi pelastaa jopa hengen. Palovaroitin reagoi jo pieneenkin määrään savua ja hälyttää välittömästi. Palovaroittimen ensisijainen tarkoitus onkin varoittaa sinua merkkiäänellään ja herättää sinut, jos olet unessa.

 

Palovaroitin asennetaan aina kattoon vähintään noin puolen metrin päähän seinästä. Asenna palohälyttimet olohuoneen lisäksi kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Keittiö ei ole kuitenkaan paras paikka palovaroittimelle, sillä siellä palovaroitin saattaa vioittua liasta, rasvasta ja kosteudesta. Palohälytintä ei pidä sijoittaa myöskään kylpyhuoneeseen.

Palovaroittimen hälytys on syytä aina ottaa todesta ja tarkistaa heti, onko kyseessä tulipalo. Kodista löytyy monta otollista palon aiheuttajaa. Yleisimpiä palon aiheuttajia ovat vialliset sähkölaitteet tai huolimattomuus niitä käyttäessä. Sähkölaitteista syntyviä paloja tapahtuu vuosittain tuhat.

 

Palon syttyessä ei ole aikaa jahkailuun, vaan on toimittava nopeasti. Siksi on myös hyvä varautua ennalta palotilanteisiin. Mieti toimintasuunnitelma, selvitä poistumisreitit ja ohjeista myös lapsia. Opettele myös ensisammutustaidot. Tulipalon syttyessä henkiin jäämisessä voi olla kyse jopa sekunneista.

Valitse älykäs palovaroitin ja apu on aina lähelläsi

 

Palohälyttimiä on kolmenlaisia: perinteisiä paristokäyttöisiä, sähköverkkoon kytkettyjä sekä älypalohälyttimiä.

 

Perinteinen paristokäyttöinen palohälytin on yleinen monessa kodissa. Paristokäyttöinen paloilmoitin tunnistaa savun ja hälyttää silloin merkkiäänellään välittömästi. Siinä on kuitenkin tiettyjä puutteita: Paristohälyttimistä on vaihdettava patterit vähintään kerran vuodessa. Pelkkä paristokäyttöinen paloilmoitin ei myöskään hälytä apua tai lähetä lisätietoja. Palon paikantaminen jää ripeän toiminnan varaan. Jos ketään ei ole kotona palon sattuessa, palo havaitaan usein liian myöhään.

 

Uudemmissa asunnoissa on sähköverkkoon kytkettyjä hälyttymiä. Taloyhtiöissä sähköverkkoon kytketyn hälyttimen huolto on taloyhtiön vastuulla. Asukkaan on kuitenkin itse tarkistettava säännöllisesti, että laite toimii hyvin.

 

Teknologia on tuonut saataville myös älykkäämpiä ratkaisuja. Paristokäyttöisten ja sähköverkkoon kytkettyjen hälyttimien lisäksi markkinoilla on älypalovaroittimia. Älykäs palohälytinjärjestelmä parantaa turvallisuutta huomattavasti, sillä apu on aina lähellä.

Verisuren älykkäät palovaroittimet välittävät tiedon palosta heti hälytyskeskukseen, jossa päivystäjä voi tarkistaa tilanteen, antaa tarkempia ohjeita paikallaolijoille ja kutsua tarvittaessa apua paikalle. Hälytyskeskuksen tarjoama palvelu voi nopeuttaa avunsaantia ratkaisevasti hätätilanteessa ja apu saadaan paikalle myös silloin, kun et itse ole kotona havaitsemassa paloa.

 

 

Miten Verisuren palovaroitinjärjestelmä toimii?

Verisuren palohälytinjärjestelmä sisältää älykkäät palovaroittimet, kamerailmaisimen ja puhekeskuksen avulla kaksisuuntaisen yhteyden hälytyskeskukseen.

 

Varoittimien havaitessa savua palohälytys laukaisee kamerailmaisen, joka ottaa kolme kuvaa. Kuvat menevät hälytyskeskukseen, jossa päivystäjä voi tarkistaa kuvien avulla, onko kyseessä oikea tulipalo ja millaista apua paikalle tarvitaan. Jos kaksi hälytintä hälyttää, päivystäjä soittaa heti hätäkeskukseen ja kutsuu paikalle apua. Kamerailmaisimen avulla päivystäjä voi myös varmistua, että asukkaat ovat poistuneet rakennuksesta.

 

Verisuren palovaroittimet myös kertovat toisilleen, jos palo havaitaan toisessa huoneessa. Jos yksi hälytin havaitsee savua, kaikki muutkin hälyttävät samaan aikaan. Jotta voimme varmistua siitä, että hälytys huomataan, hälyttimistä kuuluu hälytysäänen lisäksi voimakasääninen puhe. Puheääni tukee hälytysääntä kertomalla, että tulipalo on syttynyt. Tämän ansiosta myös nukkuvat perheenjäsenet havahtuvat paloon herkemmin.

 

Lisäksi Verisuren hälytysjärjestelmissä on kaksisuuntainen puheyhteys Verisuren hälytyskeskuksen ja kodin välillä. Palotilanteessa hälytyskeskuspäivystäjä voi puhua paikallaolijoiden kanssa Puhekeskuksen avulla ja antaa ohjeita esimerkiksi lapsille. Näin asukkaat pystyvät toimimaan nopeasti vaaratilanteessa. Päivystäjä voi myös kertoa, että palokunta on lähetetty paikalle. Lisäksi asukas voi itse kertoa lisätietoa tapahtumasta. Jos kyseessä on esimerkiksi väärä hälytys, asukas voi ilmoittaa sen helposti.

 

Kamerailmaisin ja puhetoiminto toimivat ainoastaan hälytyksen yhteydessä. Ne kytkeytyvät päälle hälytyksessä ja yhteys katkaistaan sen jälkeen. Näin saat olla rauhassa omassa kodissasi.

 

Verisuren paloilmoitinjärjestelmän avulla suojaat kotisi helposti myös, kun et ole itse paikalla. Hälytyksen sattuessa päivystäjä soittaa aina asukkaalle tai yhteyshenkilölle. Asiakkaana saat myös lisätietoja tekstiviestillä tai ilmoituksella Verisure-sovellukseesi.

 

Kun valitset Verisuren, ammattitaitoinen asentaja tulee asentamaan hälyttimet kotiisi. Asentaja myös testaa järjestelmän toimivuuden. Hän antaa sinulle myös käytännön ohjeita siihen, miten parannat kotisi paloturvallisuutta. Samalla saat kodin turvallisuuskartoituksen.

 

Pikavinkit paloturvallisuuteen

 

  1. Hanki kotiisi toimiva palovaroitin. Verisuren älykäs palohälytinjärjestelmä antaa sinulle paremmat mahdollisuudet reagointiin, esisammutustöihin ja pelastautumiseen. Hälytyskeskuspäivystäjä saa aina tiedon hälytyksestä ja lähettää tarvittaessa paikalle apua.
  2. Huolehdi, että sinulla on esisammutusvälineet. Hanki sammutuspeite ja käsikäyttöinen sammutin. Pidä ne helposti saatavilla.
  3. Minimoi tulipalon riskit. Huollata rikkinäiset laitteet ammattilaisella ja ole huolellinen ruuanlaitossa. Polta kynttilöitä toisistaan riittävällä turvavälillä ja sammuta ne aina poistuessasi viimeisenä huoneesta. Huomioi lemmikit ja lapset laitteiden ja johtojen säilytyksessä.
  4. Mieti ennalta, miten toimit palotilanteessa. Opettele esisammutustaidot, ohjeista myös lapsia ja käy läpi hätäpoistumistiet.

 

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Kodinturvavinkit
palo
tuotteet