Älykäs koti
Kodinturvavinkit
Murto
palo
Valvottu hälytysjärjestelmä – kolme yleisintä kysymystä ja vastausta
Verisure
 
 
 

Oletko pohtinut, mistä syistä ihmiset hankkivat kotiinsa hälytysjärjestelmän? Syitä on erilaisia eivätkä ne kaikki suinkaan liity murtoturvaan! Lue vastaukset usein esitettyihin kysymyksiin hälytysjärjestelmästä sekä perustelut sille, miksi valvottu hälytysjärjestelmä on paras tapa suojata koti elämän erilaisia riskejä vastaan. 

 

1. Miksi hankkia kotiin hälytysjärjestelmä?

 

Tiesithän, että kunnollinen hälytysjärjestelmä tekee paljon muutakin kuin antaa suojaa murtoja vastaan? Järjestelmä havaitsee paitsi murtoyrityksen, myös alkavan vesivuodon ja tulipalon. Lisäksi se sisältää arkea helpottavia älyominaisuuksia.

 

Vahinkojen ennaltaehkäisy on paras tapa pienentää taloudellisten vahinkojen ja henkilövahinkojen riskiä sekä mielipahaa. Hälytysjärjestelmä ei ainoastaan suojaa murroilta, vaan se valvoo kotia myös tulipalojen ja vesivahinkojen varalta. Vahingon tapahduttua kotivakuutus auttaa taloudellisesti, mutta omaisuudella on tavallisesti rahallisen arvon lisäksi paljon tunnearvoa. Jos koti esimerkiksi palaa tulipalossa, vakuutusrahat eivät korvaa talon mukana palaneita rakkaita muistoja.

 

Hälytysjärjestelmä havaitsee tulipalon heti – ja mikä olennaisinta, järjestelmä ilmoittaa siitä välittömästi hälytyskeskukseen, minkä ansiosta paikalle saadaan apua nopeasti. Näin kodin vahingot jäävät todennäköisesti huomattavasti pienemmiksi kuin jos kodissa olisi vain tavallinen palovaroitin, joka ei ole kytkettynä hälytyskeskuksen valvontaan. Tavallinen palovaroitin hälyttää palon sattuessa tyhjille seinille, jos kotona ei ole ketään, joten palo saatetaan havaita vasta kun koko talo on ilmiliekeissä.

 

Kerrostalossa tulipaloa ei välttämättä havaita sen nopeammin kuin omakotitalossa, sillä naapurit eivät välttämättä kuule palovaroittimen ääntä tai kiinnitä ajoissa huomiota toisesta asunnosta kuuluviin ääniin tai hajuihin – jos ovat edes kotona. Oman kodin suojaamista ei muutenkaan kannata jättää sen varaan, että naapurit olisivat valppaina. Heillä on oma elämänsä elettävänä. Hälytyskeskuksen valvontaan kytketyn hälytysjärjestelmän ansiosta kotia pidetään silmällä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

 

Hälytysjärjestelmä ilmoittaa havaitsemastaan vesivuodosta heti, joten asiaan päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa. Vesivuodot ovat sitä helpompia ja halvempia hoitaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa ne havaitaan.

 

Murto voi tuntua epätodennäköiseltä, mutta on tosiasia, että asuntomurtoja tapahtuu. Ennaltaehkäisy on tärkein keino välttyä murrolta ja sen aiheuttamalta turvattomuuden tunteelta, joka voi haitata elämää pitkään. Ennaltaehkäisy antaa suojaa myös murrosta koituvia taloudellisia vahinkoja vastaan. Varkaat valitsevat mieluiten pienen riskin kohteita, joten jo hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat hillitsevät murtohaluja, sillä kiinnijäämisriski on selvästi tavanomaista suurempi.

 

Jos varkaat järjestelmästä huolimatta päättäisivät murtautua asuntoon, Verisuren valvottu hälytysjärjestelmä havaitsee murtoyrityksen jo ennen kuin tunkeutuja on päässyt asuntoon sisään. Oviin ja ikkunoihin kiinnitettävät tärinäilmaisimet havaitsevat murtamisesta aiheutuvan tärinän ja laukaisevat hälytyksen. Näin hälytyskeskuspäivystäjä voi reagoida tilanteeseen jo varhaisessa vaiheessa. Lisäksi hälytysjärjestelmä häiritsee tehokkaasti varkaiden murtopuuhia: sireenin huutaessa ja valvontakameroiden valvovan silmän alla sekä kuullessaan puhekeskuksen kautta hälytyskeskuspäivystäjän varoituksen kylmähermoisimmatkin varkaat pyrkivät poistumaan nopeasti, sillä kiinni jäämisen riski on niin suuri.

 

Hälytysjärjestelmässä on myös arkea helpottavia ominaisuuksia. Esimerkiksi Verisuren älypistorasioiden avulla on mahdollista ajastaa valoja ja sähkölaitteita päälle ja pois haluttuina aikoina ja ohjata älypistorasioihin kytkettyjä sähkölaitteita etänä. Koti näyttää asutulta, kun valot ovat välillä päällä. Esimerkiksi älypistorasiaan kytketyn kahvinkeittimen kohdalla ei tarvitse enää koskaan hätääntyä siitä, unohtuiko keitin päälle kotoa lähtiessä, sillä asian voi helposti tarkistaa mobiilisovelluksesta ja tarvittaessa napsauttaa päälle unohtuneen keittimen virrat pois. Asunnon lämpötilan ja ilmankosteuden tarkkailu onnistuu etänä ja sähkökatkot havaitaan järjestelmän ansiosta heti, joten esimerkiksi sulava pakastin ei pääse aiheuttamaan vahinkoa.

 

Hälytysjärjestelmän avulla voi myös helposti seurata, milloin koululaiset ovat tulleet kotiin tai siivooja käymään asunnolla: järjestelmän voi asettaa lähettämään siitä ilmoituksen puhelimeen.

 

2. Mitä eroa on hälytyskeskuksen valvontaan liitetyllä hälytysjärjestelmällä ja itse valvottavalla järjestelmällä?

 

Ajatteletko, että lemmikkikoirasi vahtii kotiasi murtovarkaiden varalta – mutta oletko miettinyt, mitä lemmikeille käy, jos kotona syttyy tulipalo lemmikkien ollessa kotona keskenään?

 

Merkittävin ero itse valvottavan ja hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn järjestelmän välillä on hälytykseen reagointi. Valvontaan liitettyyn järjestelmään kuuluu hälytyskeskuksen ympärivuorokautinen päivystys: hälytyskeskuksessa on joka hetki henkilökuntaa valmiina reagoimaan hälytyksiin. Tämä palvelu on Verisuren hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn hälytysjärjestelmän perusta.

 

Itse valvottava hälytysjärjestelmä tai murtohälytin lähettää tiedon hälytyksestä esimerkiksi käyttäjän puhelimeen tai sähköpostiin. Viestin huomaaminen ja siihen reagointi ovat asukkaan omalla vastuulla. Esimerkiksi lomamatkalla tai edes arkena on mahdotonta, että kukaan olisi jokaisena hetkenä valppaana puhelimen tai sähköpostin äärellä, joten hälytykseen reagoimisessa voi kestää pitkäkin aika. Tulipalon tai murron sattuessa mahdollisimman nopea reagointi olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, ja myös vesivahinko voi edetä nopeasti, jos vettä pääsee vuotamaan runsaasti esimerkiksi haljenneen putken vuoksi.

 

Verisuren valvottu hälytysjärjestelmä toimittaa tiedon hälytyksestä välittömästi hälytyskeskukseen, missä tilannetta on arvioimassa koulutettu turvallisuusalan ammattilainen. Hän selvittää hälytyksen syyn ja välittää tarvittavan avun paikalle. Hälytyskeskus ottaa yhteyttä järjestelmän käyttäjän määrittelemiin henkilöihin, mutta olennaista on, että vaikka heitä ei tavoitettaisi, hälytyskeskus hoitaa tilanteen ratkaisua siitä huolimatta.

 

Kun ammattilainen varmentaa hälytyksen syyn useiden lähteiden kautta ja saa kattavan kuvan tilanteesta, on myös viranomaisten helpompi toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Koti ei jää koskaan oman onnensa nojaan.

 

3. Eikö valvontakamera ole riski yksityisyyden suojalle?

 

Pelkäätkö, että hälytysjärjestelmä vaarantaisi yksityisyytesi? Ei hätää, yksityisyytesi on tarkkaan varjeltu.

 

Verisuren hälytysjärjestelmän kamerat ottavat kuvia vain ja ainoastaan silloin, kun hälytys aktivoituu. Kuvat toimitetaan hälytyskeskukseen, jotta henkilökunta voi todentaa hälytyksen syyn ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Hälytyskeskuksen henkilökunta ei voi aktivoida kameraa hälytyskeskuksesta käsin eli he eivät voi tarkkailla asunnon tapahtumia missään muussa tilanteessa kuin hälytyksen sattuessa. On myös tarkkaan valvottua, kuka Verisuren palveluksessa voi katsoa hälytystilanteissa otettuja kuvia ja kuinka kauan kuvia säilytetään varmuustallenteella. Jokaisesta katselukerrasta jää merkintä Verisuren valvontaohjelmistoon.

 

Asukas voi halutessaan itse ottaa valokuvia hälytysjärjestelmän kameralla, mutta vain silloin, kun hälytys on kytkettynä päälle eli kun ketään ihmisiä ei ole kotona. Näin turvataan kaikkien perheenjäsenten yksityisyys. Nämä itse otetut kuvat eivät koskaan mene hälytyskeskukseen vaan ainoastaan asukkaalle itselleen. Ominaisuuden ansiosta asukas voi esimerkiksi tarkkailla lemmikkien toimintaa asunnossa: lemmikkien omistaminen ei siis estä hälytysjärjestelmän hankkimista.

 

Verisure-järjestelmien ja hälytyskeskuksen välinen tiedonsiirto tapahtuu salatulla yhteydellä, joka käyttää turva-alalle vaadittuja salausstandardeja. Verisuren kamerat ja muut järjestelmän osat eivät ole yhteydessä julkiseen IP-verkkoon, vaan tiedonvälitys tapahtuu salatussa verkossa.

 

Verisuren järjestelmä on myös suojattu häirinnän varalta. Kun valvontalaite huomaa häiriösignaalin keskusyksikön ja ilmaisimen välillä, se tulkitsee häiriön murtoyritykseksi ja ilmoittaa siitä Verisuren hälytyskeskukseen. Paikalle lähetetään tarvittava apu. Suosittelemme asiakkaillemme, että hälytysjärjestelmässä käytetään kahta tiedonsiirtoyhteyttä. Jos GSM-verkko ei toimi, valvontajärjestelmä käyttää laajakaistaa.

 

Elämään kuuluu riskejä, mutta niitä voi pienentää varautumalla. Hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn hälytysjärjestelmän hankkiminen tuo lisäturvaa ja mielenrauhaa, sillä päivystäjät ovat aina valmiina auttamaan, oli kyseessä sitten pienempi tai isompi hätätilanne.

 

Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

Älykäs koti
Kodinturvavinkit
Murto
palo