Kodinturvavinkit
Tutkimuksen mukaan joka viidennen turvallisuudentunne heikentynyt – näin parannat turvallisuudentunnetta kotona
Verisure

Verisuren teettämän tutkimuksen* mukaan joka viides suomalainen kokee turvallisuudentunteensa heikentyneen viimeisen vuoden aikana. Turvallisuudentunne on heikentynyt erityisesti naisilla ja 50–59-vuotiailla. Kokosimme vinkit turvallisuudentunteen vahvistamiseksi.

Verisuren teettämän tutkimuksen mukaan vain joka kahdeskymmenes suomalainen kokee turvallisuudentunteensa vahvistuneen viimeisen vuoden aikana. Viisikymppisistä useampi kuin joka neljäs kokee turvallisuudentunteensa heikentyneen.

 

Heikentyneen turvallisuudentunteen taustalla ei välttämättä ole dramaattista tapahtumaa, kuten koettua asuntomurtoa, vaan kyse voi olla elämänmuutosten aiheuttamasta epävarmuudesta. Esimerkiksi viisikymppisillä turvallisuudentunne voi järkkyä toisella asuinalueelle muuttamisen vuoksi tai siksi, että koti tuntuu yhtäkkiä tyhjältä lasten muutettua omilleen. Kotona turvallisuudentunnetta voi vahvistaa ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä.

 

Turvallisuudentunne heikkenee usein rikosuutisoinnin tai omalla asuinalueella tapahtuvien muutosten takia

 

Tutkimuksen mukaan sekä naisten että miesten kokemukset turvallisuudentunteen heikentymisen syistä ovat samansuuntaiset. Taustalla on useimmin median uutisointi turvallisuusuhkista, rikoksista ja väkivallasta: jopa 74 prosenttia kokee uutisoinnin vaikuttaneen heikentävästi turvallisuudentunteeseen.

 

Yli viidesosa puolestaan kokee, että omalla asuinalueella tapahtuneet muutokset ovat syynä turvallisuudentunteen heikkenemiselle. Muutos voi olla esimerkiksi uusien asukkaiden muuttaminen alueelle tai liikenteen tai valaistuksen muuttuminen.

 

Joka kymmenes sanoo, että lähipiirissä sattunut murto, sattuneen murto, tulipalo tai muu onnettomuus on horjuttanut heidän tunnettaan turvallisuudesta.

 

Onnettomuudet ja muut ikävät kokemukset lähipiirissä tai omassa kodissa voivat heikentää turvallisuudentunnetta pitkäksi aikaa. Mielenrauhan vahvistaminen on silloin tärkeää, ja tässä voi olla avuksi valvotun hälytysjärjestelmän asentaminen. Turvallisuudentunnetta tukee tieto siitä, että hätätilanteessa apua on nopeasti saatavilla.

 

Vinkit turvallisuudentunteen vahvistamiseksi kotona

 

  • Varaudu hätätilanteisiin ja pyri ennaltaehkäisemään onnettomuudet. Varautumalla voit vahvistaa turvallisuudentunnetta. Hanki esimerkiksi kotiin ensisammutus- ja ensiapuvälineet ja pidä ne helposti saatavilla. Jos kotona on vaaranpaikkoja liukastumiselle, asenna tarvittavat kaiteet tai matot, jotta vahinkoja ei pääsisi sattumaan.
  • Iskeekö pelon tunne ollessasi yksin kotona? Kokeile kuunnella rauhoittavaa musiikkia, soittaa ystävälle rupattelupuhelu tai katsoa televisiosta tai YouTubesta komedia tai huumorivideoita. Iloisella mielellä turvallisuudentunne pysyy vahvana.
  • Yritä luoda naapureihin hyvät suhteet. Kun naapurustossa on hyvä henki, voit tuntea olosi turvallisemmaksi kotona.
  • Jos ahdistut rikosuutisoinnista, voit yrittää suhteuttaa rikosten määrää tarkastelemalla tilastoja ja hälventää tällä tavoin osittain pelkojasi. Tosiasia on, että rikoksia tapahtuu, mutta verrattuna moneen muuhun maahan Suomi on melko turvallinen paikka. Lisäksi esimerkiksi asuntomurron riski pienenee, kun pyrit eri keinoin ennaltaehkäisemään murron juuri sinun kotiisi.
  • Varmista, että kodissasi on kunnolliset lukitukset ja että ulko-ovien avaimet ovat kaikki tallessa ja tiedät niiden sijainnin. Sarjoita tarvittaessa lukot uudelleen.
  • Älä jätä koskaan kodin ikkunoita auki tai ovia lukitsematta, jos poistut kotoa. Varkaat tulevat yleensä sisään helpointa reittiä. Ovet on hyvä pitää lukittuina myös kotona ollessa.
  • Asenna kotiin hälytysjärjestelmä. Se ennaltaehkäisee murtoja, sillä varkaat eivät valitse ensisijaisiksi kohteikseen suuren riskin koteja. Hälytysjärjestelmästä kertovat kyltit ovat vahva viesti siitä, että kiinnijäämisen riski on tavallista isompi.
  • Jos varkaat murtautuisivat kotiin järjestelmästä huolimatta, he poistuvat nopeasti kuullessaan sireenin äänen ja hälytyskeskuspäivystäjän varoitukset. Vahingot jäävät pienemmiksi, kun varkaat lähtevät nopeasti pois. Järjestelmän ansiosta heistä jää myös kuvatodisteet.
  • Kun asennat hälytysjärjestelmän, pienennät paitsi murtojen, myös muiden vahinkojen riskiä kotonasi. Hälytysjärjestelmä havaitsee tulipalon ja vesivuodon ja ilmoittaa niistä välittömästi Verisuren hälytyskeskukseen, missä päivystäjä välittää heti paikalle tarvittavaa apua. Hälytysjärjestelmän avulla voit myös kutsua paikalle apua SOS-painikkeilla, jos esimerkiksi loukkaat itsesi tai kotona tapahtuu muu onnettomuus.

 

*Tutkimus: Tutkimuksen toteutti Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimus toteutettiin 24.1.–27.1.2019 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 1504 yli 18-vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

 

Lue myös:

Asuntomurto voi jättää pysyvän arven – mitä tehdä murron jälkeen?

Yksin kotona olevien lasten turvallisuus huolettaa vanhempia – näin parannat turvallisuutta ja omaa mielenrauhaasi

 

Haluatko tietää, miten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa kodin paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

 

Kodinturvavinkit