
Paloturvallisuuden ykkösvaruste joka kodissa on ehdottomasti palovaroitin. Se on halpa henkivakuutus – mutta vain, jos se toimii. Verisuren tutkimuksen mukaan suomalaisista alle puolet on testannut palovaroittimensa toimintakunnon suositusten mukaisesti eli kerran kuukaudessa. Milloin sinä tarkistit viimeksi kotisi palovaroittimet?
Pelastusopiston hätkähdyttävän tilaston mukaan viime vuonna kodeissa ja muissa asuinrakennuksissa sattuneissa tulipaloissa vain noin kolmasosassa oli toimiva palovaroitin. Näin oli siitä huolimatta, että palovaroitin on ollut pakollinen kodeissa ja muissa asuinrakennuksissa vuodesta 2000 eli lähes 20 vuotta. Löytyyhän sinun kodistasi toimiva palovaroitin?
Palovaroittimia tulee olla tarpeeksi monta
Yksi palovaroitin ei aina riitä. Palovaroittimia on monessa kodissa liian vähän kodin kokoon tai asuinkerroksiin nähden. Palovaroittimia tulee olla tarpeeksi monta, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja jotta niiden hälytysääni varmasti kuuluu jokaiseen tilaan, jossa oleskellaan.
Lain mukaan palovaroittimia tulee olla vähintään yksi kappale asunnon jokaista 60 neliömetriä kohti, ja jokaisessa kerroksessa tulee olla oma palovaroitin. Lisäksi suositellaan, että kaikissa makuuhuoneissa olisi oma palovaroitin.
Sarjaankytkettyjen palovaroittimien hälytysääni tavoittaa varmemmin joka puolelle asuntoa olevat ihmiset: kun yksi sarjaankytketyistä varoittimista havaitsee savua, kaikki hälyttimet alkavat hälyttää.
Puhuva palovaroitin herättää nukkuvan tehokkaammin kuin perinteinen sireenihälytin
Dundeen yliopiston (Univeristy of Dundee, 2017) tutkimuksissa on havaittu, että puhuva palovaroitin on merkittävästi tehokkaampi kuin pelkkä hälytysääni. Vain 20 prosenttia lapsista herää perinteisen palovaroittimen ääneen, kun puhuva palovaroitin herättää jopa 90 prosenttia lapsista.
Palovaroitin on hyvä asentaa jokaiseen makuuhuoneeseen palon syttymisen varalta, mutta myös siksi, että hälytysääni varmasti kuuluu nukkuvien korviin ja herättää heidät.
Näin pidät huolta palovaroittimen toimintakunnosta
- Hanki jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti oma palovaroitin. Myös asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin.
- Testaa kerran kuussa, että palovaroitin toimii.
- Vaihda varoittimen paristot kerran vuodessa, esimerkiksi aina palovaroitinpäivänä 1.12. Jos olet hankkinut palohälyttimeen niin sanotun kymmenen vuoden pariston, muista silti testata palovaroitin joka kuukausi.
- Vaihda paristo välittömästi, jos palohälytin alkaa piipata harvakseltaan. Piippailu voi olla merkki pariston varauksen alenemisesta.
- Jos palovaroitin ei toimi pariston vaihtamisesta huolimatta, vaihda koko varoitin uuteen. Palohälyttimiä ei saa hävittää sekajätteenä vaan ne tulee viedä sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin, kuten muutkin kodin sähkölaitteet.
- Jos sinulla on Verisuren hälytysjärjestelmä, sinun ei tarvitse huolehtia paristojen varauksesta. Verisure huolehtii, että saat ilmoituksen, kun paristojen varaus alkaa huveta. Saat myös tiedon, mikäli palovaroittimessa tai muissa hälytysjärjestelmään kuuluvissa laitteissa on huollon tarvetta.
Valtakunnallista Paloturvallisuusviikkoa vietetään vuosittain marraskuun lopussa. Pohjoismainen palovaroitinpäivä on 1.12.