Käyttövinkit
palo
Kaikki, mitä sinun tulee tietää palovaroittimista
Verisuren optinen palovaroitin

Viime vuonna Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa noin joka kolmannessa tapauksessa ei ollut lainkaan palovaroitinta ja joka kuudennella kerralla palovaroitin ei toiminut. Palovaroitin on halpa henkivakuutus, sillä tulipalotilanteessa elämä voi olla kiinni sekunneista. Lue vinkit, mitä kaikkea palovaroittimen hankinnassa, sen sijoittamisessa ja huollossa tulee ottaa huomioon.

1. Optinen vai ionisoiva palovaroitin?

 

Palovaroittimet voidaan jaotella optisiin ja ionisoiviin varoittimiin sen perusteella, miten ne havaitsevat savua. Optinen palovaroitin havaitsee savussa olevat hiukkaset. Ionisoiva varoitin puolestaan havaitsee savun ilman sähkönjohtavuuden perusteella. Ionisoiva palovaroitin sopii kohteisiin, jossa palo voi syttyä nopeasti leimahtaen. Optinen palovaroitin on puolestaan herkempi havaitsemaan myös kyteviä paloja, kuten sähkölaitteista johtuvia.

 

Lisäksi on erilaisia lämpöpalovaroittimia ja häkävaroittimia, jotka eivät varoita savusta, mutta niitä voi käyttää lisäturvana.

 

2. Sarjaankytketty ja valvottu palovaroitin vai ei?

 

Sarjaankytketyt palovaroittimet kommunikoivat keskenään. Tämä tarkoittaa sitä, että jos yksi palovaroitin havaitsee savua, kaikki kodin palovaroittimet alkavat hälyttää samanaikaisesti. Tästä on hyötyä erityisesti tilanteissa, joissa palo saa alkunsa esimerkiksi alakerrassa asukkaiden itse ollessa nukkumassa yläkerrassa.

 

Moni palo saa alkunsa myös silloin, kun ketään ei ole kotona. Palosta piippauksella ilmoittavasta palovaroittimesta ei ole hyötyä, jos kotona ei ole kukaan kuulemassa hälytystä. Hälytyskeskuksen valvontaan kytketyt palovaroittimet ilmoittavat savusta suoraan hälytyskeskuspäivystäjälle, joka pystyy todentamaan palon ja välittämään tiedon palokunnalle, vaikka et olisi itse kotona.

 

3. Kuinka monta palovaroitinta kotona pitää olla?

 

Kodin jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreitin varrelle suositellaan palovaroitinta. Erityisesti monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaankytketyt palovaroittimet, jotka kaikki hälyttävät, kun yksikin varoitin havaitsee savua.

 

Palovaroitinta suositellaan muihinkin yöpymiskäytössä oleviin tiloihin kuin kotiin tai mökille, kuten esimerkiksi asuntovaunuihin ja veneisiin.

 

4. Mihin palovaroitin tulee sijoittaa?

 

Palovaroittimen sijoittaminen tulee tehdä kattoon vähintään puolen metrin päähän nurkista. Näin savu pääsee varoittimeen esteettä. Varoitinta ei kannata sijoittaa keittiöön lähelle liettä, jottei hälytin reagoi turhaan. Myöskään lähelle ilmanvaihtokanavaa tai ilmalämpöpumppua varoitinta ei suositella asennettavan.

5. Huolehdi paristojen vaihdosta

 

Paristolla toimivien palovaroittimien paristot tulee vaihtaa normaalisti vuoden välein. Markkinoilla on myös 5 tai 10 vuoden paristoilla toimivia palovaroittimia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että paristot varmasti kestävät niin kauan. Olosuhteista riippuen esimerkiksi 10 vuoden paristo saattaa todellisuudessa kestää vain 5-6 vuotta, joten varoittimen toiminta kannattaa tarkistaa jo aiemmin.

 

Jos kodissa on valvottu palovaroitinjärjestelmä, saat ilmoituksen, kun paristot tulee vaihtaa.

 

6. Palovaroittimen testaus

 

Jos sinulla ei ole valvottua palovaroitinta, testaa palovaroitin kuukausittain ja etenkin, jos olet ollut lomalla. Testaus tehdään painamalla laitteessa olevaa testinappia. Palovaroittimista on myös hyvä imuroida pölyt pois noin kerran vuodessa. Varoittimen pinnan voi pyyhkiä kostealla liinalla. Kovin likainen varoitin saattaa hälyttää useammin ilman syytä.

 

Palovaroitin on syytä vaihtaa kokonaan uuteen 8-10 vuoden välein. Jos sinulla on Verisuren valvottu hälytysjärjestelmä palveluntarjoaja huolehtii laitteen toimintakunnosta.

 

7. Kuka vastaa kodin palovaroittimista?

 

Palovaroittimien hankinnasta ja kunnosta vastaa asukas. Vuokra-asunnoissa palovaroittimista vastaa asunnon vuokralainen, ei omistaja.

 

Lähteet: Verisure Oy, SPEK, Pelastusopisto

 

Haluatko tietää lisää valvotusta palohälytinjärjestelmästä? Lue tästä

 

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja? Katso lisätietoa siitä, miten Verisuren älykäs paloilmoitinjärjestelmä suojaa kotiasi myös poissa ollessasi. Lue miten älykäs palovaroitin toimii tai kuinka palovaroittimen sijoittaminen kannattaa tehdä. Opi miten palovaroitin toimii ja lue paloturvallisuusvinkit lapsille.

 

 

Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?

 

 

 
 
 
Käyttövinkit
palo